Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A rendőrség és az idegenrendészet is láthatná a szállást foglalók adatait

2018.11.08. 16:02 Módosítva: 2018-11-08 16:03:26

A jövőben minden szállodának egy központi adattárba kellene feltöltenie a náluk szállást foglalók adatait. A rendszerhez az adóhatóság mellett a rendőrség és az idegenrendészet is hozzáférhetne - írja a Zoom.hu.

A kormány tervei szerint jövő januártól kezdi meg működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely látszólag az idegenforgalmi cégek, szállodák adminisztratív terheit hivatott csökkenteni, ám emellett idegenrendészeti célokat is szolgál majd, derül ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti előterjesztéséből.

Az adatokat nem csak statisztikai célokra használják majd, pedig az ötlet felvetésekor még ennek előnyeivel kampányolt az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Elmondásuk szerint a szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda előterjesztése megemlíti, hogy az adatok rögzítése idegenrendészeti célokból is indokolt. A rendőrség a jövőben szabadon kereshet a létrehozott adatbázisban, igaz hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól. A törvényjavaslat szerint a rendszerben tárolnák a szállást igénybe vevő valamennyi ügyfél nevét, születési idejét és úti okmányának adatait, valamint a tervezett tartózkodás idejét. A szállodákba való bejelentkezéskor jelenleg is ezen adatokat kérik a szolgáltatók, a változás csupán annyi, hogy ezt egy központi tárhelyen is rögzítik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?