Előd
10 °C
16 °C

A rendőrség és az idegenrendészet is láthatná a szállást foglalók adatait

2018.11.08. 16:02 Módosítva: 2018.11.08. 16:03

A jövőben minden szállodának egy központi adattárba kellene feltöltenie a náluk szállást foglalók adatait. A rendszerhez az adóhatóság mellett a rendőrség és az idegenrendészet is hozzáférhetne - írja a Zoom.hu.

A kormány tervei szerint jövő januártól kezdi meg működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely látszólag az idegenforgalmi cégek, szállodák adminisztratív terheit hivatott csökkenteni, ám emellett idegenrendészeti célokat is szolgál majd, derül ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti előterjesztéséből.

Az adatokat nem csak statisztikai célokra használják majd, pedig az ötlet felvetésekor még ennek előnyeivel kampányolt az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Elmondásuk szerint a szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda előterjesztése megemlíti, hogy az adatok rögzítése idegenrendészeti célokból is indokolt. A rendőrség a jövőben szabadon kereshet a létrehozott adatbázisban, igaz hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól. A törvényjavaslat szerint a rendszerben tárolnák a szállást igénybe vevő valamennyi ügyfél nevét, születési idejét és úti okmányának adatait, valamint a tervezett tartózkodás idejét. A szállodákba való bejelentkezéskor jelenleg is ezen adatokat kérik a szolgáltatók, a változás csupán annyi, hogy ezt egy központi tárhelyen is rögzítik majd.