Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az átlagnál is nagyobb a hiány tetőfedőből

2018.11.08. 05:44

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szerint a területükön lévő szakmákban az országos átlagnál is rosszabb a helyzet munkaerő utánpótlásban, írja az MTI. A létszámhiány mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újonnan munkába állóknak nincs megfelelő szaktudása és szakirányú képzettsége.

Legalább tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappali rendszerben, a fiatalok csak átképzésen, betanításon sajátíthatták el a szakmát, olvasható közleményükben. Bádogost kevés iskola képez, és csak néhány tanulót vesznek fel, az oktatás meghirdetése sem folyamatos.

A szövetség szerint a tetőfedő szakma erősen összemosódik az ács szakmával, holott az ács szerkezetépítő jellegű, míg a tetőfedő a fedéssel és az alatta lévő szigeteléssel foglalkozik. Az érdekképviselet arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaerő gondot megfelelő stratégia mentén minél előbb orvosolni kellene. Az új lakások építése mellett a magyar lakosság több évtizedes elmaradásban van a lakások felújításával, évente közel 400 ezer lakást kellene renoválni, ehhez képest évente a harmadát újítják fel.

A szövetség szeretné meggyőzni a szülőket és a fiatalokat ezeknek a szakmáknak az értékéről, presztízséről, emellett segítik a fiatal szakmunkások felkészülését a különböző szakmai versenyekre.

Idén 27. alkalommal rendezik meg a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát. A verseny november 13-16. között lesz Lettország. Magyarország a tetőfedő, az építmény-szigetelő és a bádogos versenyszámban is képviselteti magát. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az átlagnál is nagyobb a hiány tetőfedőből

Tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappalin, bádogost is csak kevés iskola képez.

388 · Nov 08, 2018 05:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?