140 ezer új lakástakarék-szerződést kötöttek a hajrában

2018.11.09. 09:20

A lakástakarék-pénztárakra vonatkozó lépést már korábban meg kellett volna tenni - mondta Varga Mihály egy csütörtöki konferencián, megjegyezve, hogy a lakástakarékok állami támogatása indokolatlanul magas volt Magyarországon, 30 százalékos, miközben Németországban 4 százalék, Ausztriában pedig 1,5 százalék az állami hozzájárulás aránya. Elmondta azt is, hogy az utolsó napokban a lakástakarékok még 140 ezer új szerződést kötöttek, ezekhez még kapcsolódik állami támogatás. Ez a meglévő szerződésállomány 10 százaléka és a miniszter szerint évi 8 milliárd forintba fog kerülni az államnak - számolt be a pénzügyminiszter szavairól az RTL híradója.

Hozzátette: szerinte túlzó volt a maximum havi 20 ezres befizetés mellé járó évente legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás. A három nap meg azt bizonyítja, hogy ha 140 ezer szerződést még megkötnek lakáskassza-rendszerben, akkor itt azért nem feltétlenül az volt a cél, hogy az öngondoskodásnak a lakásépítési vagy lakásfelújítási elemét erősítsék. Szerinte azért szüntették meg a támogatási formát, hogy ne az állami támogatás döntse el, hogy miben érdemes megtakarítani, hanem mindenki maga tegyen félre.

A kormány október közepén, két nap alatt szüntette meg a lakástakarék-pénztári szerződések állami támogatását, ezért az utolsó napokban hatalmas roham volt a szolgáltatóknál, hogy még a régi feltételekkel kössenek szerződést az emberek.