16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Korlátozzák a méheket pusztító növényvédőket

2018.11.09. 18:20

December 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és más beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinoidot tartalmazó növényvédőszereket – írja az MTI.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok – imidakloprid, klotianidin és tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédőszerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság, majd idén további szigorításokat vezetett be a hatóanyagok felhasználását illetően, ez alapján módosította most a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is a hazai növényvédőszer-engedélyeket is.

A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szereket 2018. december 19-e után kizárólag zárt termesztő berendezésben, azaz üvegházban lehet felhasználni, és eddig az időpontig lehet szabadföldbe elvetni a kezelt magokat, például az őszi kalászosokat. December 19-e után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket – beleértve a palántákat is – tilos lesz szabadföldre kiültetni.

A szigorítás több növényvédőszert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája elérhető a Nébih honlapján.

Az Európai Bizottság korábban arról tájékoztatott, hogy a beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg. A beporzás létfontosságú természeti folyamat, amelyben a rovarok játsszák a főszerepet, közülük is elsősorban a méhek és a zengőlegyek, illetve a pillangók és a lepkék, egyes bogarak és más repülő rovarok. Az Európai Unió éves mezőgazdasági termelésének jelentős, közel 15 milliárd euró (4821 milliárd forint) összértéket képviselő hányada tulajdonítható közvetlenül a beporzó rovarok teljesítményének.

A méhpusztulás jelenségéről és a probléma súlyáról nyáron a Somogy megyei tömeges méhpusztulás kapcsán írtunk részletesebben.  • Hírek
  • Hírek