Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Lefoglaltak egy Ryanair-gépet a francia hatóságok a cég tartozása miatt

2018.11.09. 15:25 Módosítva: 2018-11-09 18:15:16

A francia légügyi hatóság csütörtökön foglalta le a légitársaság Boeing 737-esét, mielőtt az a Bordeaux-i repülőtérről Stanstedbe repült volna 149 utassal. A hatóság úgy fogalmazott, nem látott már más megoldást az ügy rendezésére.

A vita alapja az, hogy a légitársaság 2008-ban és 2009-ben francia anyagi támogatást kapott az Angoulême-ből indult járataik után, de később ezt az Európai Bizottság szabálytalannak találta. A francia légügyi hatóság nem mondta meg a pontos összeget, amin vitatkoznak, de a reptér hivatalnokai szerint 525 ezer euróról van szó. A hatóság kijelentette, a gép addig marad, amíg a légitársaság nem fizet. A hoppon maradt utasok öt órás késéssel, de eljutottak a célállomásra.

A Ryanair tíz évvel ezelőtt arra vett fel állami támogatást, hogy az említett francia repülőtérről Londonba indítsanak járatokat.

Az Európai Bizottság 2014-ben azonban úgy döntött, a felvett állami támogatás nem egyeztethető össze az unió szabályaival. A döntés szerint a Ryanair jogtalanul jutott gazdasági előnyhöz, és az állami támogatás piactorzító hatású volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?