Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Lefoglaltak egy Ryanair-gépet a francia hatóságok a cég tartozása miatt

2018.11.09. 15:25 Módosítva: 2018.11.09. 18:15

A francia légügyi hatóság csütörtökön foglalta le a légitársaság Boeing 737-esét, mielőtt az a Bordeaux-i repülőtérről Stanstedbe repült volna 149 utassal. A hatóság úgy fogalmazott, nem látott már más megoldást az ügy rendezésére.

A vita alapja az, hogy a légitársaság 2008-ban és 2009-ben francia anyagi támogatást kapott az Angoulême-ből indult járataik után, de később ezt az Európai Bizottság szabálytalannak találta. A francia légügyi hatóság nem mondta meg a pontos összeget, amin vitatkoznak, de a reptér hivatalnokai szerint 525 ezer euróról van szó. A hatóság kijelentette, a gép addig marad, amíg a légitársaság nem fizet. A hoppon maradt utasok öt órás késéssel, de eljutottak a célállomásra.

A Ryanair tíz évvel ezelőtt arra vett fel állami támogatást, hogy az említett francia repülőtérről Londonba indítsanak járatokat.

Az Európai Bizottság 2014-ben azonban úgy döntött, a felvett állami támogatás nem egyeztethető össze az unió szabályaival. A döntés szerint a Ryanair jogtalanul jutott gazdasági előnyhöz, és az állami támogatás piactorzító hatású volt.