Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Goldman Sachs-vezető a maláj tőkealap botrányában

GettyImages-1056110888
2018.11.12. 18:36

Az 1MDB nevű maláj befektetési alap körüli botrány több éve tart, de idén nyáron megtörtént az első vádemelés, amikor hivatalosan is meggyanúsították Najib Razak maláj exkormányfőt. Az amerikai és maláj hatóságok szerint 4,5 milliárd dollár (kb. 1240 milliárd forint) tűnt el az alapból és kötött ki Najib Razaknál és körénél. Többek között fia egyik barátjánál, egy Jho Low nevű üzletembernél.

Amerikai lapok most arról számoltak be, hogy a nyomozás során fény derült arra, ki volt az az eddig meg nem nevezett Goldman Sachs-vezető, aki tárgyalásokat folytatott az érintettekkel. A lapoknak beszélő források bírósági iratokra hivatkozva állítják: Lloyd Blanfeinről és két találkozóról van szó, az egyik egy 2009-es, ahol Jho Low is részt vett, a másik egy 2013-as, ahol pedig a megvádolt maláj miniszterelnök, Najib Razak.

Mindez úgy került most szóba, hogy az amerikai hatóságok vizsgálják, milyen szerepe volt, lehetett a Goldman Sachsnak az 1MDB-botrányban. Annyit tudni, hogy a bank 2012-ben és 2013-ban 6,5 milliárd dollár értékű kötvény kibocsátásában játszott közre és ezért 593 millió dolláros sikerdíjat kapott. Blankfein egyébként múlt hónapban ment nyugdíjba a bank éléről.

A bírósági dokumentumokból állítólag az is kiderül, hogy a találkozót azok szervezték, akik az 1MDB sikkasztási botrányának kulcsfontosságú szereplői. A New York-i Four Seasons Hotelben tartott találkozót Jho Low maláj üzletember és Tim Leissner volt Goldman partner (aki a délkelet-ázsiai üzletekért felelt) hozta össze.

Low annak ellenére, hogy addig egy jobbára ismeretlen bankár volt, sikerült Blankfeinnel, a globális pénzügy egyik legelső vezetőjével, és még a maláj kormány embereivel is kapcsolatot teremtenie, köztük az akkori miniszterelnökkel. Arra nincs utalás, hogy Blankfein vajon tisztában volt-e Low pontos szerepével, vagy hogy tudta-e a valódi személyazonosságát mindenkinek, aki jelen volt a találkozón.

Egy FBI-ügynök júniusi dokumentumai alapján a bizonyítékok alátámasztják, hogy Low részt vett a találkozón. Az iratokból az is kiderül, hogy a 2009 novemberi meeting napirendjét Low dolgozta ki, és tartalmazott egy “kikérdezést” Najibbal, valamint az “1MDB-fiúkkal”, miután a Goldman vezetői távoztak.

Az Egyesült Államok azóta megvádolta Low-t azzal, hogy összejátszott a Goldman-bankárokkal, hogy pénzt lophasson  a maláj alapból. Leissnert már el is ítélték pénzmosásért. A most nyilvánosságra került információk szerint Najib és egy “elsőrangú vezető” a bankból részt vett egy találkozón Leissner és Low társaságában New Yorkban, 2013-ban is. Arra azonban nincs utalás, hogy ezen a későbbi összejövetelen résztvevő személy ugyanaz lenne, mint a 2009-esen.

(Borítókép: Lloyd Blankfein a Goldman Sachs vezető elnöke a DealBook konferencián, New Yorkban 2018. november 1-én. Fotó: Stephanie Keith / Getty Images Hungary)