Gyengélkedik Németország és Japán gazdasága

2018.11.14. 09:50

Az elmúlt időszak gyengébb eredményei után nem teljesen váratlanul a harmadik negyedévben az előzőhöz viszonyítva 0,2 százalékkal zsugorodott a német GDP, ezzel pedig az éves növekedési ütem 1,1 százalékra lassult. Legutóbb 5 évvel ezelőtt érkeztek ilyen gyenge adatok Németországból. Japán is hasonló cipőben jár a friss adatok szerint, július-szeptemberben 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,2 százalékos csökkenést mértek – derül ki az MTI által közölt adatokból. 

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb több mint három éve, a 2015 január-márciusi időszakban regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben. Elemzők kisebb, 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

A Destatis közleménye szerint a német visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható: az export csökkent a második negyedévhez képest, az import pedig növekedett. A belgazdasági folyamatok vegyes képet mutatnak, a beruházások bővültek és az építőipar teljesítménye is nőtt, de a háztartások fogyasztási kiadása csökkent, az állami kiadások pedig minimális mértékben haladták meg a második negyedévi szinte. A német sajtóban ismertetett első elemzői magyarázatok szerint a gyenge teljesítményt elsősorban az okozta, hogy az autóiparban nehezen halad az átállás az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra (WLTP).

Japánban más tényezők állnak a visszaesés mögött: egy sor természeti csapás miatt zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, akadozott a gyárak termelése és a kiszállítások, ráadásul a külföldi kereslet lanyhulása aláásta az exportot is. Az éves szinten 1,2 százalékos visszaesés meghaladja az elemzők által várt 1 százalékot. 

Közgazdászok arra számítanak, hogy nem süllyed recesszióba, hanem felpattan a gazdaság az utolsó negyedévben, ahogy a katasztrófák hatása kifut. Ugyanakkor vannak kockázatok is, mint például az export lassulása az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus következményeként.