Judit
2 °C
7 °C

Gyengélkedik Németország és Japán gazdasága

2018.11.14. 09:50

Az elmúlt időszak gyengébb eredményei után nem teljesen váratlanul a harmadik negyedévben az előzőhöz viszonyítva 0,2 százalékkal zsugorodott a német GDP, ezzel pedig az éves növekedési ütem 1,1 százalékra lassult. Legutóbb 5 évvel ezelőtt érkeztek ilyen gyenge adatok Németországból. Japán is hasonló cipőben jár a friss adatok szerint, július-szeptemberben 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,2 százalékos csökkenést mértek – derül ki az MTI által közölt adatokból. 

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb több mint három éve, a 2015 január-márciusi időszakban regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben. Elemzők kisebb, 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

A Destatis közleménye szerint a német visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható: az export csökkent a második negyedévhez képest, az import pedig növekedett. A belgazdasági folyamatok vegyes képet mutatnak, a beruházások bővültek és az építőipar teljesítménye is nőtt, de a háztartások fogyasztási kiadása csökkent, az állami kiadások pedig minimális mértékben haladták meg a második negyedévi szinte. A német sajtóban ismertetett első elemzői magyarázatok szerint a gyenge teljesítményt elsősorban az okozta, hogy az autóiparban nehezen halad az átállás az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra (WLTP).

Japánban más tényezők állnak a visszaesés mögött: egy sor természeti csapás miatt zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, akadozott a gyárak termelése és a kiszállítások, ráadásul a külföldi kereslet lanyhulása aláásta az exportot is. Az éves szinten 1,2 százalékos visszaesés meghaladja az elemzők által várt 1 százalékot. 

Közgazdászok arra számítanak, hogy nem süllyed recesszióba, hanem felpattan a gazdaság az utolsó negyedévben, ahogy a katasztrófák hatása kifut. Ugyanakkor vannak kockázatok is, mint például az export lassulása az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus következményeként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?