Az Európai Parlament napirenden akarja tartani az Elios-ügyet

2018.11.15. 13:24 Módosítva: 2018.11.15. 14:02

Az OLAF-jelentés eddigi megállapításai még mindig az asztalon vannak, napirenden fogják tartani az Elios-ügyet annak ellenére, hogy a magyar hatóságok megszüntették a nyomozást – erről Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának elnöke beszélt a 168 Órának.

Ingeborg Gräßle
Ingeborg Gräßle
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gräßle már a múlt héten egy Twitter-üzenetben emlékeztetett: az OLAF jelentése meggyőző bizonyítékokat tartalmazott a szabálytalanságokra. A magyar nyomozati szervek döntése szerinte „erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, és alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez”.

A cikk szerint Gräßle a beszélgetés során arra utalt, hogy a német kereszténydemokraták, ahogyan a Néppárt többsége is, támogatni fogja azt, hogy vonják meg vagy csökkentsék azon tagállamok uniós támogatásait, amelyek nem bántak felelősen az európai közpénzzel. Ezáltal a jövőben hatékonyabban felfüggeszthetnék vagy csökkenthetnék majd a pénzek utalását azoknak a tagállamoknak, amelyek igazságszolgáltatása nem független, s ezért nem képes ellenőrizni a támogatások elköltésének szabályszerűségét. Ilyen, az Európai Tanácsban hozható határozatra a bizottság tesz majd javaslatot, elfogadásáról az állam- és kormányfők fordított minősített többségi szavazással döntenek (azaz nem kell hozzá teljes konszenzus).  • Hírek
  • Hírek