Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Jogosan büntették milliókra az Állami Egészségügyi Ellátó Központot

2018.11.19. 13:29 Módosítva: 2018-11-19 14:57:05

Jogerősen elbukta a pert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Közbeszerzési Hatósággal szemben, tehát a bíróság ítéletében kimondta, hogy jogos volt a nagy összegű bírság, amit egy súlyosan szabálytalan közbeszerzés miatt kapott az ÁEEK. 

Még 2017 júniusában került az ÁEEK a hírekbe azzal, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a sürgősségi és intenzív ellátásban alkalmazott lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére hirdetett pályázatát, valamint 50 millió forintos bírságot szabott ki rá. Emellett két másik, nagyon hasonló eset is történt, ezekben kisebb összegű, 5-5 millió forintos bírság kiszabása mellett döntött a hatóság. Ez utóbbiakban született most megfellebbezhetetlen ítélet, az egyiket november 15-én, a másikat november 19-én hozták nyilvánosságra. 

A szóban forgó ügyekben első körben a General Electric fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, miután hiába volt az ő ajánlatuk a legkedvezőbb, az ÁEEK elutasította azt, arra hivatkozva, hogy nem tesz eleget az általuk megszabott (az úgynevezett PEEP tartományt érintő) követelményeknek. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság a GE-nek adott igazat, és megállapította, hogy a kiírás nem biztosította a valódi versenyt a szállítók között, mivel a műszaki paramétereket úgy fogalmazták meg, hogy a pályázaton csak egyetlen gyártó termékei felelhettek meg. Ezek után az ÁEEK beperelte a Döntőbizottságot, a GE pedig beszállt az ÁEEK kontra Döntőbizottság perbe, alperesi beavatkozóként. (Az ezekhez hasonló, rekordbírsággal járó ügyben is indult per, ez annak kapcsán került a sajtóba tavaly, hogy Orbán Viktor korrupcióval vádolta meg az ügyről és az Közbeszerzési Hatóságot perelő ÁEEK-ról őt kérdező Hadházy Ákost, mire Hadházy feljelentette a miniszterelnököt.)

Az 5 milliós büntetések ügyében a Fővárosi Törvényszék végül a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, és közvetve a General Electricnek adott igazat. A bíróság kimondta, hogy az ÁEEK olyan feltételeket kért számon a General Electricen, amit a közbeszerzési pályázatban nem tüntetett fel világosan, így jogos volt a Döntőbizottság ítélete az ügyben.

Az ÁEEK-nak nem csak ezeket a tendereit kaszálták el tavaly, összesen 100 millió forintot meghaladó bírságot kellett kifizetniük hasonló szabálytalanságok miatt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?