Jogosan büntették milliókra az Állami Egészségügyi Ellátó Központot

2018.11.19. 13:29 Módosítva: 2018.11.19. 14:57

Jogerősen elbukta a pert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Közbeszerzési Hatósággal szemben, tehát a bíróság ítéletében kimondta, hogy jogos volt a nagy összegű bírság, amit egy súlyosan szabálytalan közbeszerzés miatt kapott az ÁEEK. 

Még 2017 júniusában került az ÁEEK a hírekbe azzal, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a sürgősségi és intenzív ellátásban alkalmazott lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére hirdetett pályázatát, valamint 50 millió forintos bírságot szabott ki rá. Emellett két másik, nagyon hasonló eset is történt, ezekben kisebb összegű, 5-5 millió forintos bírság kiszabása mellett döntött a hatóság. Ez utóbbiakban született most megfellebbezhetetlen ítélet, az egyiket november 15-én, a másikat november 19-én hozták nyilvánosságra. 

A szóban forgó ügyekben első körben a General Electric fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, miután hiába volt az ő ajánlatuk a legkedvezőbb, az ÁEEK elutasította azt, arra hivatkozva, hogy nem tesz eleget az általuk megszabott (az úgynevezett PEEP tartományt érintő) követelményeknek. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság a GE-nek adott igazat, és megállapította, hogy a kiírás nem biztosította a valódi versenyt a szállítók között, mivel a műszaki paramétereket úgy fogalmazták meg, hogy a pályázaton csak egyetlen gyártó termékei felelhettek meg. Ezek után az ÁEEK beperelte a Döntőbizottságot, a GE pedig beszállt az ÁEEK kontra Döntőbizottság perbe, alperesi beavatkozóként. (Az ezekhez hasonló, rekordbírsággal járó ügyben is indult per, ez annak kapcsán került a sajtóba tavaly, hogy Orbán Viktor korrupcióval vádolta meg az ügyről és az Közbeszerzési Hatóságot perelő ÁEEK-ról őt kérdező Hadházy Ákost, mire Hadházy feljelentette a miniszterelnököt.)

Az 5 milliós büntetések ügyében a Fővárosi Törvényszék végül a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, és közvetve a General Electricnek adott igazat. A bíróság kimondta, hogy az ÁEEK olyan feltételeket kért számon a General Electricen, amit a közbeszerzési pályázatban nem tüntetett fel világosan, így jogos volt a Döntőbizottság ítélete az ügyben.

Az ÁEEK-nak nem csak ezeket a tendereit kaszálták el tavaly, összesen 100 millió forintot meghaladó bírságot kellett kifizetniük hasonló szabálytalanságok miatt.