Kivonul a Kinizsi Bank, de készül a nagy magyar Alfabank

2018.11.19. 12:11
Vida József, a takarékszövetkezeti szektor erős embere egyre nagyobb birodalmat épít.

Nagy buli, kerek szülinap volt nemrégiben Veszprémben. A 60 éves Kinizsi Bank szülinapi gáláján sokan megjelentek az országos és a helyi politikából. Az ünnepi gálán a Magyar Zenés Színház Csárdáskirálynő című darabját tekinthették meg a vendégek a helyi Petőfi Színházban.

A helyi központú Kinizsi Bank a honlapján ma is feltünteti a kerek születésnapot, de valójában úgy tudjuk, hogy már a nagy múltú intézmény ügyfélállomány-átruházási szerződését készítik elő, noha valamilyen formában a Kinizsi Bank cégnév is életben marad. Állítólag mindez akár pár héten belül, vagyis még a 2018-as évben lezárulhat.

Kinizsi Bank, Károly körúti fiókja Budapesten
Kinizsi Bank, Károly körúti fiókja Budapesten
Fotó: Google Street View

A hírek szerint a fogadóintézmény Vida József, a B3 Takarék, a Takarékbank, a Takarék Jelzálogban és a Takarék Kereskedelmi Bank elnökének valamelyik intézménye lesz.

Küzdelem, majd nehézségek

A Kinizsi Bank története érdekes volt, valójában már rég kereskedelmi bankként működött, amikor megindult a takarékszövetkezeti szektor központosítása, de mégsem volt olyan szerencsés, mint sok más, takszövből, kereskedelmi bankká alakult intézmény. Mások kibújtak, a Kinizsi benne ragadt az újraszabályozott szövetkezeti világ halálos ölelésében

Pedig maga az emblematikus vezető, Lakatos Antal nem volt éppen a jobboldali rezsim ellenfele, 2002-ben például a Fidesz támogatásával még a polgármesterségért is elindult, de amikor az általa vezetett bankért küzdött, kénytelen volt jogi vitákba keveredni.

Alfák és még alfábbak

Valamiért a bankok nagyon szeretik magukat elsőnek, legelsőnek, alfának titulálni. Régiónkban például ismert márkanév az osztrák Erste, az angolszász világban hemzsegnek a First elnevezésű bankok, jelzálogbankok, de a görög ábécét vezető Alfa is gyakori kinevezés. Szerepel például az orosz Mihail Friedmann Alfa Bankjának nevében, vagy a görög Alpha Bank is méretes pénzintézet, igaz főleg utóbbi rendkívül nehéz időszakon van túl, ezért a nemzetközi bankpiacon most nem feltétlenül jó képzettársítás, ha egy szereplő neve összemosódik a bajba jutott bankkal.

Szép csendben Magyarországon is működik egy Alfabank, bár valójában ez ma még csak egy munkacím, egy nagyszabású integrációs projekt elnevezése. A túlságosan is sok szereplős hazai bankszektorban ugyanis konszolidációs folyamat zajlik, ahol a legegyszerűbb lépés bizonyára, az azonos szereplők, egy érdekcsoport által irányított bankok tevékenységének összefésülése.

A kulcsszereplő Vida József, aki nem csak a szentgáli központú B3 Takarék elnöke, de a három összefésülendő bank, vagyis a Takarékbank, a Takarék Kereskedelmi Bank és a Takarék Jelzálogbank elnöke is. Ez így elsőre úgy hangzik, mintha már ma is ugyanannak a cégcsoportnak a három tagja lenne, de ha a Takarékbank melletti másik két szereplőt régi elnevezésén, FHB-bankoknak hívjuk, akkor talán jobban látható, hogy az integráció valós folyamat, eltérő szereplőket kell összegyúrni. Azt hallottuk, hogy bár a projekt kódneve valóban az Alfabank, de a végül kialakuló közös pénzintézetnek már nem feltétlenül ez lesz az elnevezése.