Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

12,5 milliárd forintból k+f központ épül Érden

2018.11.20. 13:54

Kutatás-fejlesztési központot épít Érden az osztrák AVL Autókut Mérnöki Kft. - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján, írja az MTI. A beruházás értéke 12,5 milliárd forint, ehhez a kormány hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad.

Az Érden felépülő központ méretét tekintve a második lesz a grazi után az autóipari világcég bázishálózatában, megelőzve a kínai, koreai és japán központokat. Szijjártó Péter hozzátette: a beruházással Érden 350 munkahely jön létre, ezek közül 250-et mérnökök fognak betölteni. A cégnek világszerte 9500 alkalmazottja van, és a Magyarországon előállított érték 99,2 százalékát exportálja. Szijjártó Péter szerint a cég beruházása tovább növeli Magyarországon a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, és szorosabbra fűzi az osztrák-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is. Hozzáette: az osztrákok a harmadik legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon a németek és az amerikaiak után, 2500 osztrák vállalat mintegy 70  ezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót, amivel Magyarország Ausztria második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált Németországot követően.

Dirk Janetzko, az AVL Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: a cég Érden 5,7 hektáros területet vásárolt a fejlesztésekhez, ahol új központját és járműipari  tesztbázisát építi ki. Az első irodaépületet a tervek szerint 2019 végére építik fel, és 2020-ig elkészül az új tesztbázis a tesztpadokkal. Elmondása szerint cégük élen jár a motor- és járműtesztelések, hajtóműrendszerek szimulációs technológiáinak fejlesztésében, és magyarországi telephelyüket is valódi kompetenciaközponttá kívánják fejleszteni.

Egy októberi sajtótájékoztatón T. Mészáros András, Érd polgármestere már bejelentette az AVL tesztbázisának és irodaközpontjának megépítését. A polgármester a beruházás kapcsán akkor ezt nyilatkozta: “Érd az elmúlt egy évtizedben komoly fejlődésnek indult, s ma már vonzó terepet jelent a befektetők számára. A város fekvése, három autópálya találkozása is sok előnyt jelent."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?