Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

12,5 milliárd forintból k+f központ épül Érden

2018.11.20. 13:54

Kutatás-fejlesztési központot épít Érden az osztrák AVL Autókut Mérnöki Kft. - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján, írja az MTI. A beruházás értéke 12,5 milliárd forint, ehhez a kormány hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad.

Az Érden felépülő központ méretét tekintve a második lesz a grazi után az autóipari világcég bázishálózatában, megelőzve a kínai, koreai és japán központokat. Szijjártó Péter hozzátette: a beruházással Érden 350 munkahely jön létre, ezek közül 250-et mérnökök fognak betölteni. A cégnek világszerte 9500 alkalmazottja van, és a Magyarországon előállított érték 99,2 százalékát exportálja. Szijjártó Péter szerint a cég beruházása tovább növeli Magyarországon a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, és szorosabbra fűzi az osztrák-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is. Hozzáette: az osztrákok a harmadik legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon a németek és az amerikaiak után, 2500 osztrák vállalat mintegy 70  ezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót, amivel Magyarország Ausztria második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált Németországot követően.

Dirk Janetzko, az AVL Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: a cég Érden 5,7 hektáros területet vásárolt a fejlesztésekhez, ahol új központját és járműipari  tesztbázisát építi ki. Az első irodaépületet a tervek szerint 2019 végére építik fel, és 2020-ig elkészül az új tesztbázis a tesztpadokkal. Elmondása szerint cégük élen jár a motor- és járműtesztelések, hajtóműrendszerek szimulációs technológiáinak fejlesztésében, és magyarországi telephelyüket is valódi kompetenciaközponttá kívánják fejleszteni.

Egy októberi sajtótájékoztatón T. Mészáros András, Érd polgármestere már bejelentette az AVL tesztbázisának és irodaközpontjának megépítését. A polgármester a beruházás kapcsán akkor ezt nyilatkozta: “Érd az elmúlt egy évtizedben komoly fejlődésnek indult, s ma már vonzó terepet jelent a befektetők számára. A város fekvése, három autópálya találkozása is sok előnyt jelent."