Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Brexitet támogató leggazdagabb brit elköltözik hazájából

2018.11.20. 10:54

A leggazdagabb brit, Jim Ratcliffe, új üzletet nézett ki magának: az Északi-tengeren vásárolna olaj- és gázmezőket az amerikai energiaipari óriástól, a ConocoPhillips-től - írja a BBC. Ratcliffe cége, az Ineos és a ConocoPhillips is megerősítette, hogy tárgyalnak egymással. Jelentések szerint az üzlet értéke 3 milliárd dollár is lehet. Ratcliffe egyébként, aki a Brexit egyik fő támogatója volt, a brit lapok szerint adózási okokból elhagyja hazáját, és Monacóba költözik. Hasonlóan ahhoz, amikor cége, az Ineos 2010-ben négy évre Svájcba helyezte át székhelyét, hogy spóroljon a társasági adón. A Friends of the Earth szervezet által kiszivárogtatott dokumentumokból ráadásul az is kiderül, az Ineos azért lobbizott a brit kormánynál, hogy az EU-ból való kilépés után enyhítsen a környezetvédelmi szabályozáson.

Az Északi-tenger viszonylag új terület Ratcliffe és az Ineos számára. Az üzletember, aki a Sunday Times listája szerint 21 milliárd fontos vagyonával az Egyesült Királyság leggazdagabb embere, eddig jellemzően vegyipari vállalkozásokba fektetett be.

Az Ineos tulajdonában van például a Grangemouth olajfinomító Skóciában, ahol petrolkémiai termékeket állítanak elő. Ezeket palackok, élelmiszeripari csomagolók és gyógyszeripari készítmények gyártásánál használják fel. Az Ineos először 2015-ben vett gázmezőket az Északi-tengeren, majd két évvel később felvásárolta a dán Dong Energy olaj- és gázvállalatát 1 milliárd fontért. A Sunday Times szerint az Ineos előleget is fizetett ConocoPhillipsnek, hogy három hónapig kizárólag ők tárgyalhassanak az üzletről. Az Ineos nem nyilatkozott az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?