Judit
2 °C
7 °C

Remény a bedőlt jelzáloghitelesnek

2018.11.20. 14:31

A Nemzeti Eszközkezelő Programot, ezzel együtt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t a kormány 2011-ben hozta létre. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét. A NET 36 ezer ingatlant vásárolt meg, ezáltal 154 ezer ember továbbra is az otthonában maradhatott. Rajtuk segíthet most a kormány döntése.

A kormány most beadott törvényjavaslata szerint az érintett bérlők újra tulajdonosok lehetnek régi otthonaikban a kedvező visszavásárlási feltételek miatt. A főbb pontok:

  • Egyösszegű visszavásárlás esetén beszámítana a korábban már befizetett bérleti díj, kamatot nem számolnának fel és további százalékos kedvezményt is kérni lehet.
  • A bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek a kedvező lehetőséggel.
  • Akik egyösszegben nem tudnak fizetni, fizethetnek hosszú távon részletekben.
  • Ahol több bérlő van, ott egyöntetű, közös állásfoglalás kell tőlük.
  • A tulajdonosváltás költségeit a NET állja.
  • Akinek egyik út sem járható, maradhatnak továbbra is bérlők.

A kormány 2019 év végégig szeretne szerződni azokkal, akik szeretnének élni az új lehetőségekkel, de ehhez a parlamentnek még el kell fogadnia a javaslatot. A törvény 2019. január 1-től lépne életbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?