Árpád
-2 °C
4 °C

250 helyett 400 órát túlóráztathatnának a cégek évente

GettyImages-952915564
2018.11.21. 17:00

A munka törvénykönyvének módosításával a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét  a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslata alapján.

Kollektív szerződés nélkül is 400 órára nőne a maximum

Cikkünk megjelenése után - melyben azt írtuk, hogy a kollektív szerződés megléte esetén alkalmazandó 300 órás maximumot növelnék 400 órára - Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke jelezte, hogy a kollektív szerződés nélküli helyzetre vonatkozna a jelenlegi 250 órás limit 400 órásra való növelése. Kollektív szerződésre csak a munkidőkeret kitolásához lenne szükség.

A módosított jogszabály a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását, de 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatja meg a 48 órát. Ha a parlament megszavazza, a módosítás 2019. január elsejétől életbe is léphet.

A hosszabb munkaidőkeret kialakítását a javaslat a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseleteinek megállapodására bízza, azt kollektív szerződéshez köti.

Az indoklás szerint a munkaerőpiac rugalmasabbá tételére egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt viszont a "pozitív gazdasági folyamatok és a munkaerőpiaci igényekre tekintettel" van szükség egyes iparágakban.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASSZ) álláspontja szerint az intézkedés teljesen elfogadhatatlan, ezért Kordás László, a konföderáció elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma soron kívüli összehívását kezdeményezi az ügyben.

Az MASZSZ szerint a Fidesz azért akarja az egyéni képviselői indítvánnyal módosítani, mert így elkerülhetik az érdemi egyeztetést, és gyorsan át lehet vinni az országgyűlésen az előterjesztést. A szakszervezet közleménye szerint erre már tavaly tavasszal is kísérletet tettek, mert három évre emelték volna a munkaidőkeret elszámolását, viszont a kormány akkor végül visszavonult, és a szakszervezetek nyomására a parlament nem tárgyalt a javaslatról.

A szakszervezet szerint amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadná, az azt is jelentené, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára. Alapesetben a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak esetén pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek.

"Ez oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék"

- írják.

A munkaidőkeret három évre emelése pedig azzal járna, hogy a munkáltatóknak ennyi idő állna rendelkezésére ahhoz, hogy az alkalmazottakkal elszámoljanak, és fizessék ki a túlmunka díját, illetve biztosítsanak cserében szabadnapokat. A szakszervezet szerint így előfordulhatna, hogy valakit akár két és fél évig túlórára köteleznek, és csak utána kapja meg az ellentételezést.

A törvénytervezet ellen a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is tiltakozik, közleményükben azt írták, azt tanácsolják a képviselőknek, hogy 

 ilyen munkakörülmények között néhány feszített műszakot dolgozzanak végig egy gumigyárban!

A munkaerőhiány miatt az elmúlt időszakban csúcsra járatták a cégek a túlóráztatást. Vannak cégek, amik inkább bevállalják a bírságot, csak legyen meg az elvégzendő munka, de az is gyakori, hogy a lejelentett munkaórákkal trükköznek. A munkavállalók gyakran együttműködőek, mert örülnek a pluszpénznek, de olyan is van, aki inkább otthagyja a munkahelyét, ahol kizsigerelik. Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Éjszakai műszak az ankarai metróban. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?