Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Látványos drágulásnak indult a kávé

2018.11.21. 06:20 Módosítva: 2018-11-21 06:29:21

A hosszú távú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek, mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.

A kávé tőzsdei ára gyorsan emelkedik. A kávéforgalmazó vállalat vezetője a lapnak azt mondta: a rövid távú ármozgásokat alapvetően a spekulációk mozgatják. Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat.

BNAGZ20140130203
Fotó: Nagy Zoltán / MTI

Az amerikai árupiacon az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt a márciusi határidőre. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?