Judit
2 °C
7 °C

Fizetnének a tokióiaknak a költözésért

2018.11.22. 13:11 Módosítva: 2018-11-22 15:13:23

A Japán kormány pénzzel próbálná arra ösztönözni az embereket, hogy költözzenek el a fővárosból és környékéről, számolt be a Quartz. Azok, akik hajlandóak új lakóhely után nézni, 3 millió jen, azaz közel 7 millió forint támogatásban részesülhetnek.

Miközben Japán lakossága egyre fogy, és fél magyarországnyi területek állnak lakatlanul, Tokióban és a környező prefektúrákban egyre többen laknak, erre a területre koncentrálódik a lakosság 28 százaléka, több, mint 35 millió ember. Nem csak vidékről szívja el az embereket Tokió, de a nagyobb vidéki városok is megszenvedik az elvándorlást, mint például az északi területeken fekvő Szendai és Szapporo. A japán kormány adókedvezményekkel próbálja visszacsábítani az embereket ezekbe a régiókba.

A régóta demográfiai problémákkal küzdő Japán mindent bevet, hogy benépesítse az elhagyatott területeket, az egyik kis szigeten még házakat is felhúztak közösségi finanszírozásból az esetleges jövevényeknek. A csendesebb és olcsóbb vidéki élet sok ember számára vonzó, és egyes közepes városok, mint Fukuoka sikereket értek el a technológiai kisvállalkozások bevonzásában. De a jobb iskolák, munkahelyek, és az állami szektor intézményei mind Tokióban központosulnak, így sokan kötve vannak a fővároshoz és agglomerációjához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?