Árpád
-2 °C
4 °C

Még két szakszervet tiltakozik a fideszes túlóra-beadvány miatt

2018.11.22. 20:36 Módosítva: 2018-11-22 20:54:26

A fideszes Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf nyújtotta be azt módosító javaslatot, ami a jelenlegi egy év helyett hároméves időszakra terjesztené ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását. Ezt azzal indokolták, hogy

a munkaerőpiac rugalmasabbá tételére egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt viszont a "pozitív gazdasági folyamatok és a munkaerőpiaci igényekre tekintettel" van szükség egyes iparágakban.

Csütörtökön a Fidesz-frakció is kiadott egy közleményt ellenzéki véleményekre reagálva, ebben azt írták, hogy „úgy látják, hogy sokan szívesen dolgoznának még többet. Ez elől szeretnénk lebontani a bürokratikus akadályokat, hiszen ez a munkahelyteremtés kormánya."

Egy korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk azzal, hogy a cégek a szakember- és munkaerőhiány miatt kizsigerelik a dolgozókat sokszor, akik viszont az alacsony fizetések miatt kénytelenek gyakran túlórázni.

A fideszes javaslatot a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is elfogadhatatlannak tartják az MTI szerint. A szervezetek szerint a kormány egy 2017 áprilisában már megakadályozott törvénymódosítást próbál még rosszabb változatban elfogadtatni a parlamenttel.

A MOSZ és a Liga az MTI-hez eljuttatott közleményben arra vár választ, hogy a kormány támogatja-e a fideszesek által beadott javaslatot, amely szerintük ellehetetleníti a munkavállalókat, a munkaerőpiacot és szétzilálja a munkaügyi kapcsolatokat. Szerintük

A munkaidőkeret szabályozásának további extrém bonyolítása indokolatlanul átláthatatlanná, kaotikussá tenné a munkaidő-kezelést a munkavállalók számára, illetve potenciális viták, konfliktusok, növekvő adminisztrációs nehézségek forrása is lehet.

Azt is írják, hogy jelenleg a kollektív szerződéseket a cégek azért is kötik meg, mert csak így lehet törvényes módon rendkívüli munkavégzést elrendelni, azonban ha ez a kitétel megszűnik, akkor még tovább csökkenhet az egyébként is alacsony kollektív szerződéses lefedettség az országban.

Korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) is jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a javaslatot, ami szerintük azt eredményezné, hogy a munkáltatók gyakorlatilag tetszésük szerint kötelezhetnék a dolgozóikat túlórára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?