Öt plusz szabadnapot kapnak a friss házas közszolgák

2018.11.22. 09:28

A központi közigazgatásban dolgozók házassága esetén, rendes szabadságukon túl, plusz öt nap szabadságot kapnak, mondta az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár egy konferencián, Budapesten a Hírtévé szerint. Soltész Miklós szerint erről már kormányzati döntés született.

Frissítés: Közben el is vesznek szabadnapokat

Bár a Hírtévé beszámolója alapján úgy tűnhetett, mintha ez minden házasra vonatkozna, akár éveken keresztül, a kormányzati igazgatásról készülő törvénytervezet erősen árnyalja a dolgot. Eszerint ugyanis "a kormánytisztviselő első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár." Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy inkább egy egyszeri, "nászútnyi" juttatásról van szó, amely csak a friss házasokat érinti. Ráadásul ezzel egy időben minden kormánytisztviselőnek öt nappal csökkentik az alapszabadságát a tervezet szerint.

Soltész szerint akkor tud családbarát lenni Magyarország, ha minél több szereplő részt vesz a családbaráttá alakításában.

Novák Katalin család és ifjúságügyi államtitkár elmondta, ma már több házasságot kötnek, mint az elmúlt húsz évben bármikor: ismét ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötéseknek a száma. Balog Zoltán, volt emberi erőforrás miniszter szerint ez az egyházaknak és a kormány családtámogatási rendszerének is köszönhető.

Miért is ne tennénk anyagilag motiválttá abban az embereket, hogy érdemes legyen gyereket vállalni?! Az ne legyen szegénységi kockázat! Miért is ne tennénk érdekeltté abban, hogy tartósan kössék össze megbízható formában az életüket, mint más párkapcsolatok. Szerintem, ezt nem kell szégyellni! Az fontos, hogy legyen egy következő lépés, amikor a pénztárcától eljutunk a szívig, meg a lélekig és rádöbbennek arra, hogy ez így sokkal jobb!

– mondta Balog Zoltán.