Csipszgyártásba fog Toroczkai László

2018.11.23. 14:31

A Csongrád megyei határ menti település közfoglalkoztatottjainak bevonásával csipszgyártásba kezd Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki egyben a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke is – írja a HVG.

Toroczkai László a HVG érdeklődésére a polgármester elmondta, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt kezdett el édesburgonyát, batátát termeszteni a közmunkaprogram részeként. A csipsz árusítását és a batátaüzletágat a 100 százalékosan önkormányzati tulajdonú cég fogja vinni. „A csipsz előállítása, ízesítése is saját ötlet, én mindezt a védjeggyel együtt, ingyenesen fogom átadni Ásotthalom népének, önkormányzati cégének" – mondta Toroczkai, aki hangsúlyozta, hogy neki egyetlen fillér haszna se lesz ebből".

A politikus a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához fordult a védjegykérelemmel. A nyilvántartásban két megjelöléssel is szerepel a csipsz: Ásotthalom's finest Pipas' Chips Batata Egészségesen finom Healthy Delicious, illetve Pipa's Chips Batata Ásotthalom's Finest Premium Quality from Southern Hungary néven.

A csipsz nevében a „Pipas" Pipás Pistára utal, aki az 1920-as, 30-as években a szegedi tanyavilág betyárjaihoz csatlakozott nő volt, és aki a legenda szerint férfiruhában járva fizetségért megunt vagy éppen erőszakoskodó férjeket gyilkolt. Állítólag csak Horthy Miklós kormányzó kegyelméből nem végezték ki, amúgy a börtönben halt meg.

Jövő héten új agrár-logisztikai központot adnak át Ásotthalmon, Toroczkai ott fogja bejelenteni innovációját, a Pipas' csipszprojektet. A hűtő-tároló és a feldolgozóüzemet teljes egészében uniós pénzből finanszírozták, az eredeti pályázat szerint 50 millió forintból. Eddig folyamatosan problémát jelentett a megtermelt áruk raktározása, ami limitálja a termelés mennyiségét, erre jelenthet megoldást a központ, ahol az őstermelők területet bérelhetnek.

Ásotthalmon az önkormányzat a mezőgazdasági közmunkaprogram részeként több mint 6 hektáron termel burgonyát, batátát, céklát, paprikát.

Ásotthalom egyelőre rendezvényeken fogja árusítani a helyben készített csipszet. „A bemutatkozásunk Budapesten lesz, december 1-jétől a Vajdahunyad vára mellett lehet majd megkóstolni az ásotthalmi batátacsipszet. Egyelőre kicsiben indulunk, de nagy terveink vannak” – mondta Toroczkai. Az exjobbikos Toroczkairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.