Judit
2 °C
7 °C

Kósa: A munkavállalók pozícióját erősíti a túlórakeret felemelése

2018.11.24. 09:36 Módosítva: 2018-11-24 15:06:43

Szó sincs arról, hogy a jövőben hagynánk kiszolgáltatni a magyar munkavállalókat (...) Sokkal inkább lehetőséget kapnak, hogy erősödjön az alkupozíciójuk a bérek és a munkavégzés feltételrendszerének kialakításában a cégekkel való tárgyalások során.

– ezt mondta a Magyar Időknek Kósa Lajos a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról, amely a túlórakeretet a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelné januártól és egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a munkáltatók számára az elszámolást

A magyar gazdaságot sújtó munkaerőhiány miatt a versenyszférában sok helyen már most is iszonyatosan, akár törvénytelenül sok a túlóra, ezért a keret növelése ellen a szakszervezetek tiltakoznak, rabszolgatörvényként hivatkoznak rá. Kósa és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők módosítójával nem csak a legális túlórák számának növelése a baj az érdekképviseletek szerint, hanem az is, hogy felhasznált és fel nem használt munkaórákra vonatkozó időkeret kialakítását a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé. Azaz a munkáltatóknak három éven belül kellene elszámolniuk a túlórák díjával és a szabadnapokkal az ­alkalmazottaik felé.

Első olvasásra ez is elég egyértelműen olyan változásnak látszik, amely nem a munkavállalók érdekeit szolgálja, de nézzük, hogyan magyarázza mégis ennek az ellenkezőjét Kósa Lajos:

Félreértés ne essék, a törvénymódosítás nem tenné kötelezővé ezt az elszámolást, csak lehetőséget adna rá, mert vannak olyan iparágak, ahol a versenyképesség ezt kifejezetten megkívánja.

Szerinte ha a munkaadó ezt be szeretné vezetni, akkor a dolgozóknak lehetőségük lesz cserébe olyan körülményeket kialkudni, amely számukra kedvezőbb helyzetet, a bértárgyalásokhoz előnyösebb alapot teremthet. 

A törvénytervezet hétfőn a gazdasági bizottság elé kerül, de Kósa nyugtatólag azt mondta: nem érdemes aggódni, a jövő héten leülnek egyeztetni a munkaadókkal és a munkavállalókkal, megkérdezik a véleményüket a módosításról. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?