Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.87%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.09%

Győr is ott van a Volkswagen új gigagyárának lehetséges helyszínei között

2018.11.26. 15:44

A Volkswagen-csoport új üzemet építene Közép-Kelet-Európában, és a lehetséges helyszínek között Győr is ott van – írja a G7.hu a német Automobilwoche című újság cikkére hivatkozva.

HansDieter Pötsch, a Volkswagen-csoport felügyelőbizottsági elnöke a lapnak azt mondta, még nem született döntés arról, hogy új helyszínre kerüljön a termelés, Herbert Diess vezérigazgató pedig ezt kiegészítette azzal, hogy jelenlegi gyárak is szóba kerülhetnek. A Škoda jelenlegi gyárai viszont nem jöhetnek szóba, mert az utóbbi időben már túl drága lett a cégnek a cseh munkaerő. Győr mellett lengyel, román és bolgár helyszínek jönnek még szóba.

Az új gyárról annyit lehet tudni, hogy:

  • 2022 után indítanák be a termelést,
  • a tervek az új gyártósorokon olyan népszerű városi terepjárók készülnének benne, mint a Škoda Karoq és a Seat Ateca.
  • Az üzemben négy-ötezer ember is dolgozhat, tehát sokkal nagyobb beruházásról lenne, mint az ezer főt alkalmazni tervező debreceni BMW-gyár.

A Vokswagen nemrég úgy döntött, hogy összesen 44 milliárd eurós beruházással átalakítja a gyárait, hogy azok közül több is alkalmas legyen elektromos autók gyártására. Három németországi helyszínen, Zwickauban, Emdenben és Hannoverben csak e-autókat fognak készíteni. Mivel az elektromos autók kevesebb alkatrészből állnak, mint a benzines és dízeles fajták, és az összeszerelés jobban is automatizálható, főleg az energiaárak és a célpiacok közelsége határozza meg a gyártás költségeit. Emiatt az elektromos autók gyártása visszavándorol Nyugat-Európába, a hagyományos motorral felszerelt autók gyártását pedig Kelet-Európába költöztetik.

Az autógyártók azért szeretik a kelet-európai országokat, mert itt szombaton és vasárnap sem kell leállítani a termelést, a munkakörülményeket a kormányok szívesen igazítják a kívánságaikhoz és elképesztő állami támogatást kapnak az újonnan betelepülő cégek.

A beruházás helyszínének keresésekor a multik vezetői gyakran tesznek különböző nyilatkozatokat a lehetséges helyszínekről, hogy ezzel is kiélezzék a versenyt a kormányok között, ezzel javítva a saját tárgyalási pozíciójukat, amikor az állami támogatásokról van szó.