Öt üzem bezárását tervezi az USA-ban a General Motors

2018.11.27. 14:25

A General Motors azt tervezi, hogy Észak-Amerikában 14 ezer 800 munkavállalójától válik meg és bezár összesen öt olyan üzemet, ahol kevésbé keresett autókat gyártanak. Az átalakítás célja, hogy a felszabaduló forrásokat fejlesztésre költsék – írja az MTI.

Erről a tervről vasárnap tájékoztatta Mary Barra, a GM vezérigazgatója Donald Trump amerikai elnököt, aki a Wall Street Journal  című lapnak hétfőn azt nyilatkozta, hogy a GM-nek Kínában kellene inkább felhagynia az autók összeszerelésével és az Egyesült Államokban bővítenie a gyártást, például a szívéhez közel álló Ohióban.

A GM az egyesült államokbeli Detroitban és az Ohio állambeli Lordstownban, valamint a kanadai Oshawában tervezi jövőre bezárni üzemeit, továbbá két Észak-Amerikán kívüli gyárában is leállítja a termelést. A tervek szerint leáll a Chevrolet Volt, Impala és Cruze, Cadillac CT6 és XTS, Buick LaCrosse modellek gyártása.

A GM nem kommentálta Donald Trump megjegyzését. A General Motors kedden jelentette be hivatalosan, hogy a tervezett 14 ezres leépítés keretében a fehérgallérosok számát 8 ezerrel csökkentik Észak-Amerikában, miközben az Egyesült Államokban 3300, Kanadában pedig 2600 fizikai dolgozótól válnak meg.

A General Motors már a Trump-adminisztráció által az acélra és az aluminiumra vonatkozó védővámok kivetése előtt jelezte, hogy a kényszeríthetik a céget, hogy leépítéseket hajtson végre munkaerőt és költségeket illetően az USA-ban.