Gémesi: Inkasszózni fogja a NAV a Zöld Híd számláit

Image from iOS (6)
2018.11.29. 17:28

„Gazdasági társaságunk számláira napokon belül NAV inkasszó fog érkezni", ami ráadásul a katasztrófavédelemtől kapott forrást is érinteni fogja, írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárának, Juhász Editnek címzett levelében Gémesi György.

Gémesi még november elején mondott le a Zöld Híd nevű közszolgáltatót tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról, most ügyvezető elnökként írta a levelet.

A Zöld Híd bejelentette októberben, hogy nem tudja elvinni a szemetet több mint 100 településről, mert nem kapott a működéséhez elég pénzt a szemétdíjakat beszedő és visszaosztó állami kukaholdingtól. A részben hatóságként is üzemelő NHKV erre válaszul visszavonta a Zöld Híd engedélyét.

„Egy állami tulajdonban lévő Zrt. okoz károkat egy 116 önkormányzat tulajdonában álló, kötelező feladatot ellátó közösségnek, gazdasági társaságnak" – írta levelében Gémesi. Azt szeretné, hogy a katasztrófavédelem szükségellátása helyett a normál működés helyreállításában legyenek érdekeltek. Ennek szerinte egyedül az NHKV Zrt. áll az útjában.

A kukaholding egyébként az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint is elég rosszul és elszámoltathatatlanul működik, az ombudsman két hete megjelent  jelentésében  a szemétszállítási rendszer teljes átalakítását javasolta. Hogy mi a gond a kukaholdinggal arról ebben a  podcastban  beszélgettünk részletesebben.

Borítókép: Huszti István / Index.