Árpád
-2 °C
3 °C

Gémesi: Inkasszózni fogja a NAV a Zöld Híd számláit

Image from iOS (6)
2018.11.29. 17:28

„Gazdasági társaságunk számláira napokon belül NAV inkasszó fog érkezni", ami ráadásul a katasztrófavédelemtől kapott forrást is érinteni fogja, írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárának, Juhász Editnek címzett levelében Gémesi György.

Gémesi még november elején mondott le a Zöld Híd nevű közszolgáltatót tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról, most ügyvezető elnökként írta a levelet.

A Zöld Híd bejelentette októberben, hogy nem tudja elvinni a szemetet több mint 100 településről, mert nem kapott a működéséhez elég pénzt a szemétdíjakat beszedő és visszaosztó állami kukaholdingtól. A részben hatóságként is üzemelő NHKV erre válaszul visszavonta a Zöld Híd engedélyét.

„Egy állami tulajdonban lévő Zrt. okoz károkat egy 116 önkormányzat tulajdonában álló, kötelező feladatot ellátó közösségnek, gazdasági társaságnak" – írta levelében Gémesi. Azt szeretné, hogy a katasztrófavédelem szükségellátása helyett a normál működés helyreállításában legyenek érdekeltek. Ennek szerinte egyedül az NHKV Zrt. áll az útjában.

A kukaholding egyébként az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint is elég rosszul és elszámoltathatatlanul működik, az ombudsman két hete megjelent  jelentésében  a szemétszállítási rendszer teljes átalakítását javasolta. Hogy mi a gond a kukaholdinggal arról ebben a  podcastban  beszélgettünk részletesebben.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?