Egy nagybank lesz a takarékokból

MicrosoftTeams-image (1).png
2018.11.30. 15:46
Átdolgozta a stratégiáját a Takarék-csoport, mert a vezetők nem voltak elégedettek azzal, hogy a jövedelmezőség elmaradt a nagyobb kereskedelmi bankok számaitól. Az új stratégia lényege, hogy mindenki egyesül.

Egy nagy kereskedelmi bankban (Takarékbank) és egy nagy takarékszövetkezetben (Egyesült TKSZ) Szövetkezet egyesül a takarékok világa. A Takarékbank Zrt. november 30-i rendkívüli közgyűlése után a cégcsoport vezetői bemutatták a takarékok 5 éves stratégiáját. A cél az egységes informatika, arculat, ügyfél-kiszolgálás, termékek, amellyel a csoport növelni szeretné a piaci részesedését.

A folyamatosan apadó létszámú cégcsoport jelenleg 12 szövetkezeti intézményen keresztül szolgálja ki az ügyfeleit. A stratégiát azért kellett felülvizsgálni, mert javult a gazdaság, a hitelkereslet, módosult a szabályozási környezet (GDPR-szabályok, pénzforgalom, open banking, vagyis a PSD2) - mondta el Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. befektetési, vállalati és treasury vezérigazgató-helyettese. A Takarék-világ számai jól alakultak, de a konkurensek számai, gyorsabb digitalizációja miatt érdemes volt megújítani a terveket.

A versenytársak pénzügyi számait nem lesz könnyű elérni. Hiszen fiókhálózatát tekintve a Takarék-csoport az első, de mérlegfőösszegben már csak negyedik lenne a hazai bankok sorában, jövedelmezőségében pedig nagyon le van maradva, vagyis a cél az, hogy hatékonyságában is utána menjen a többieknek.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék ügyvezetője mesélt a stratégia-alkotás részleteiről, a közgyűlés által elfogadott stratégiát hazai és nemzetközi tanácsadók segítették, magát a stratégiát finn és holland modell alapján képzelik el. A holland Rabobank vezetésével 106 holland intézmény egyesült két szervezetben és erős agrárfókusszal léptek piacra. A finn Pohjola elsősorban a digitalizációban hisz, sikeres, már 4,1 millió ügyfele van.

A Takarék 2019-2023 programról Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Takarék-világ legerősebb embere mondott részleteket. Szerinte a ma még avittas Takarék-világ meg fogja változtatni a vidéki és a fővárosi emberek életét. Elmondta, hogy miként az Index arra már korábban utalt, a Kinizsi Bank megszünteti a tevékenységét és átadja az állományát, amelyből kap majd a B3, amely hamarosan egyesül a Mohácsi Bank, a Pannon Bank és az FHB Kereskedelmi Bank cégekkel is és beolvadnak a Takarékbankba. Vida József azt is leszögezte, hogy a munkacímként használt Alfabankot nem fogják állandó cégnévként használni az integrálódó szektorban, maradnak a "takarék" elnevezéseknél.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank Zrt. alelnöke, hálózatirányítási és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes a stratégia lépéseiről elmondta, hogy külső tanácsadók és több száz kolléga fog dolgozni a következő 14 hónapban. Elsőként elindul 4 egység fúziója (B3, Mohácsi, Pannon, MTB) létrejön az Alfabank, mellettük marad még 11 takarékszövetkezet (az ő későbbi egyesülésüknek a kódneve Omega). Az Alfabank hivatalos neve Takarékbank lesz.

2019. október 31-től aztán már mindenki egyesül, a Takarékbank lesz a kereskedelmi bank és lesz egy egyesült takarékszövetkezeti intézmény.

A magyar kisbefektetők (spekulánsok) közben megtalálták maguknak a Takarék jelzálogbank Nyrt-t is. A jelenség érdekes, az elmúlt egy-két évben a magyar spekulánsok rengeteg pénzt nyertek. Amikor valahol nagyot kaszálnak (ilyen volt a Konzum, az Opus, az Est Media, vagy a 4iG hirtelen és döbbenetes áremelkedése), akkor a nyereségből újabb áldozatot keresnek és pótlólagos keresletükkel feltolják az árat. Ha valahol nincs nagy nyerő, akkor pedig megáll a folyamat, mindenki kivár, vereséggel nem szívesen értékesít tovább.

Érdekesség, hogy a B3 Takarék (ennek az elnöke Vida József) más fázisban kapcsolódik a rendszerhez, mint a többi 11 szövetkezet, vagyis nem a közös szövetkezethez, hanem a kereskedelmi bankhoz integrálódik, Vida József szerint ennek az az oka, hogy a B3 már előrébb tart, mint a többiek, és így legalább kicsit keveredik a banki és a takarékszövetkezeti tudás. Biztosan lehet majd racionalizálni is, a több mint ezer fiók között, ezzel kapcsolatban Vida józsef megkülönböztette a fiókokat és a kirendeltségeket, ami vélhetően arra utal, hogy a vezető hálózati egységeket nem bolygatják, de azért bizonyos egységeknél lehet áramvonalasítás.

A Budapest Bank potenciális eladását nem kommentálta Vida József, aki szerint, ha az állami bank valóban eladó lesz, meg fogják vizsgálni, hogy részt vegyenek-e az akcióban.

Borítókép: Sebestyén István, Egerszegi Ádám, Vida József, Szabó Levente és Görög Tibor. Fotó: Huszti István / Index.