Gizella
9 °C
14 °C

Mostantól jár a kétgyermekeseknek is a 10 milliós csok

2018.12.01. 14:02

Már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt - idézte az MTI Novák Katalint. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a családszervezetek jótékonysági adventi vásárának megnyitója előtt beszélt újságíróknak arról, hogy szombattól ismét bővül a családi otthonteremtési támogatások köre.

  • A kétgyermekes családok a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatása mellé felvehetnek egy tízmillió forintos hitelt, amely garantáltan 3 százalék alatti kamatozású.

„Ez annyit jelent, ha tízmillió forintos hitelt felvesz a kétgyermekes család 25 évre, akkor a törlesztőrészlet havi szinten 50 ezer forint alatt marad” – mondta Novák.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy bővül a nagycsaládosok hitele is: a háromgyerekes családok esetében 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedik a felvehető kölcsön értéke. A 15 millió forint havi törlesztőrészlete 25 évre 72 ezer forint lesz.

Az államtitkár elmondta, hogy a három éve futó családtámogatási programot már 92 ezer család vette igénybe, az eddig kifizetett vissza nem térítendő támogatás összesen 265 milliárd forint volt, de a kedvezményes kölcsönnel és az áfa-visszatérítéssel együtt összesen 550 milliárd forinttal segítették az otthonteremtést.

A csok-rendszer bővítésére azután került sor, hogy a kormány hirtelen gyorsasággal leállította a lakástakarék-programot. A lakáskassza és a csok összehasonlításáról itt olvashat bővebben.