Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Kína egyelőre megmenekült az amerikai védővámoktól

2018.12.02. 07:52

Donald Trump amerikai elnök szombaton, a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletét követően Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozóján megegyezett abban, hogy az Egyesült Államok mégsem vezeti be január elsejétől a korábban kilátásba helyezett kínai árukra vonatkozó új vámokat – írja az MTI.

A kínai állami televízió értesülései szerint a két vezető megbeszélésén született egyezség értelmében

  • Donald Trump beleegyezett abba, hogy az új vámtarifák bevezetését 90 napra felfüggesztik a mintegy 200 milliárd dollárnyi kínai árura,
  • a kínai fél pedig elfogadta azt, hogy egyelőre meg nem határozott mennyiségű, de jelentős mértékű amerikai mezőgazdasági, energetikai, ipari, valamint más terméket vásárol, hogy csökkenjen az Egyesült Államoknak Kínával szemben fennálló hatalmas mértékű kereskedelmi deficitje.

A most kötött egyezség egyben időt ad a két országnak a további egyeztetésekre a kettőjük között kirobbant vita miatt, hogy Kína vehemensen törekszik az Egyesült Államok technológiai fölényének elvitatására. Az amerikai importvám jelenleg 10 százalék, ami 2019. január 1-től 25 százalékra emelkedett volna.

Washington még szeptemberben jelentette be, hogy büntetővámot vet ki 200 milliárd dollár értékű kínai importra. 50 milliárd dollárnyi árura már korábban vetettek ki pótvámot, a két tétel együtt pedig az Egyesült Államok kínai importjának közel a felét teszi ki.