Arnold, Levente
17 °C
32 °C

52 nyugdíjasokat átverő csaló ellen emeltek vádat

2018.12.03. 10:10

Ötvenkét ember ellen emelt vádat az ügyészség idősek sérelmére elkövetett csalássorozat miatt Szombathelyen - tájékoztatta a Vas Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t. Simon József főügyész közölte:

a bűnszervezet tagjai 345 idős embert csaptak be, akiknek összesen 94 millió forint kárt okoztak

azzal, hogy gyógyhatásúnak mondott, de gyógyhatás kiváltására teljesen alkalmatlan eszközöket adtak el nekik termékbemutatókon.

A vádlottak Budapesten, Tatabányán és Győrben telefonos ügyfélközpontokat működtettek, telefonon ingyenes "egészségügyi felmérésre" hívták meg az embereket. Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden is tartottak színlelt állapotfelméréseket, amelyek után közölték a sértettekkel, hogy súlyos betegségben szenvednek, de ha megvásárolják az általuk felkínált eszközöket, betegségük javulni fog.

A vádlottak ilyenkor általában fehér köpenyt viseltek, nyakukban fondendoszkóp volt, amivel azt a látszatot keltették, hogy a termékeket ajánló személy orvos vagy legalábbis egészségügyi dolgozó. Azt állították, hogy a megvizsgált emberek súlyos, életveszélyes állapotban vannak, de az általuk kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lézerkaróra és különböző masszírozókészülékek kigyógyítják őket a problémáikból.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség negyvenöt embert bűnszervezetben elkövetett többrendbeli csalás, hetet pedig közokirat-hamisítás bűntettével vádol.