A nyomtatott sajtó védelme miatt kell kivonni a szabályok alól a fideszes médiát a kormány szerint

2018.12.05. 21:55

Közérdek fűződik Magyarországon a print médiakultúra megmentéséhez – a kormány szerint ezzel magyarázható, hogy úgy döntöttek, inkább nem hallgatnák meg a versenyhivatal véleményét arról, hogy megkárosítja-e a fogyasztókat a fideszes médiabirodalom egy kézbe adása.

Ahogy arról írtunk már, a kormány egy szerdán közzétett rendeletben minősítette nemzetstratégiai jelentőségűnek a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányításszerzését az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett.

Ezt a minősítést a kormány hozta létre még 2013-ban, lényege, hogy ha egy egyesülésre azt mondják, hogy nemzetstratégiai jelentőségű, azt onnantól nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal. Amelynek egyébként leginkább éppen az lenne a feladata, hogy az állampolgárokat megvédje a cégek túlhatalmától.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye alapján úgy tűnik azonban, hogy ez a cél másodlagos. Bár a fúziót bejelentő közleményben eredetileg még azt írták, hogy "a tulajdonosváltás a szükséges hatósági eljárások lefolytatását követően zárul", most úgy tűnik, ezzel nem lesz sok probléma.

A kormány szerint ugyanis nagyobb közérdek fűződik Magyarországon "a nyomtatott médiakultúra megmentéséhez, és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához." Amelyek történetesen egyébként mind kormánybarát lapok, bár ezt a közlemény már nem teszi hozzá.

Azzal is védik a döntést, hogy a kormány nem először él ezzel az eszközzel. "A kabinet eddig huszonegyszer hozott ilyen döntést, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset."