Budapestre költözik az orosz fejlesztési bank

2018.12.05. 08:58

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB, angolul: International Investment Bank) székhelye a magyar fővárosba költözik – tájékoztatott Varga Mihály a pénzintézet kormányzótanácsának december 4-i ülésén egyhangúlag meghozott döntéséről, amely egyúttal felhatalmazást adott a bank elnökének az erről szóló megállapodás aláírására. A bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ 2-3 éven belül települ Magyarországra.

A Budapestre költözés már idén nyáron felmerült, a végleges döntés most született meg.

A moszkvai székhelyű, multilaterális Nemzetközi Beruházási Bank fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. A pénzintézetet 1970-ben a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) tagjai közül a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság alapította.

Az NBB Magyarországra költözése jelentős pozitív hatást gyakorolhat a pénzintézet működésére is – kommentálta a döntést Varga Mihály kiemelve, hogy a lépéssel javulhat a bank beágyazottsága az Európai Unió gazdasági rendszerébe, illetve tovább bővülnek más pénzügyi intézményekkel való együttműködés lehetőségei. Mint fogalmazott: a tagállamok összességében a bank versenyképességének és fejlesztési lehetőségeinek nagymértékű javulását várják a székhely Budapestre költözésétől.