Az MSZP-Párbeszéd népszavazást kezdeményezne a túlóratörvény miatt

2018.12.05. 13:10

Az MSZP-Párbeszéd szövetség népszavazást is kész kezdeményezni, hogy megakadályozza a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását. Az ellenzéki pártok szerint a törvénymódosítás a hatnapos munkahét, a kommunista szombatok bevezetését jelenti.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján azt is meglebegtette, hogy szerinte a kormány a törvénytervezet miatt titkos paktumot köthetett a multinacionális cégekkel. A munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszerítik, mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány állításával szemben a túlmunka vállalása nem lesz önkéntes, hiszen a már most is kiszolgáltatott dolgozóknak nem lesz majd választásuk, követniük kell a munkaadó érdekét.

Tóth Bertalan elmondta azt is, minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy ellenállásra buzdítsák a munkavállalókat, támogatják és részt vesznek a szombati szakszervezeti demonstráción is. Hozzátette: ha elfogadják a törvényt, először Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak eljárási szabálytalanságok miatt, és ha az államfő aláírja a törvényt, alkotmánybírósági beadványt készítenek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az eseményen hozzátette: ha szükséges, népszavazást kezdeményeznek a túlóratörvényről.