Árpád
-2 °C
4 °C

Előnybe hozhatott cégeket a Facebook, egy kiszivárgott dokumentum szerint

2018.12.05. 18:32

Kiszivárgott emailek és belső dokumentumok sora bizonyítja a New York Times szerint, hogy a Facebook több cégnek, a felhasználói személyes adatait úgy adta tovább, hogy abból a cégeknek előnyük származott a versenytársaikkal szemben. Az ügyben olyan cégek érintettek, mint az Airbnb, a Lyft és a Nextflix.

A dokumentumok 2012 és 2015 közötti időszakot fedik le, amikor robbanásszerű növekedésnek indult a cég, és amikor nem igazán tudták még, hogy hogyan kezeljék a rájuk zúduló adatokat.

Az ügyet vizsgáló bizottság szerint a dokumentumok világosan mutatják, hogy a Facebook külön megállapodásokat kötött bizonyos cégekkel, amivel engedélyezi, hogy azután is hozzáférhessenek a felhasználók személyes adataihoz, amikor már egyébként más cégek számára korlátozták az adatokhoz való hozzáférést. 

A Facebook szerint ezek a dokumentumok egy alaptalan jogi vita részeiként bukkantak fel, és csak részigazságokat tartalmaznak, amik kontextusukból kiragadva félrevezetőek lehetnek. 

Ahogy minden cégnél, nálunk is folytak belső párbeszédek azokról az utakról, amik biztosíthatják a cég fennmaradását, de a tények tisztán látszanak: soha nem adtuk el mások adatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?