Karácsonyi ellenőrzéseket indít az adóhivatal

2018.12.05. 09:05

Több megyére kiterjedő ellenőrzést hirdetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hatóság ellenőrizheti majd a játékboltokat, az adventi vásárok kereskedőit, a fenyőfaárusokat, illetve a szaloncukrot és más karácsonyi portékát kínáló vállalkozásokat - írja a Magyar Idők.

Kis Péter András, a NAV adóügyekkel foglalkozó szóvivője elmondta, hogy decemberben a helyi igazgatóságok az ország számos megyéjében tartanak ellenőrzéseket. Közlése szerint a hivatalnokok elsősorban azt vizsgálják meg, hogy az érintett vállalkozások átadják-e a nyugtát és a számlát vevőiknek. Kíváncsiak ezen kívül arra is, hogy a kereskedők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, illetve hogy bejelentették-e alkalmazottai­kat.

Adventi vásárokon, piacokon, kitelepüléseken, de különféle üzletekben és bevásárlóközpontokban is számíthatnak a NAV-osokra, akik az úgynevezett szezonális árucikkeket kínáló vállalkozásokat ellenőrzik. Így például a fenyőfaárusoknál, a hal- és húskereskedőknél, valamint a játékot, szaloncukrot és édességet áruló gazdasági szereplőknél kerülhet sor adóhivatali vizsgálódásra.

Kis Péter András közölte, hogy például Zalában, Vasban, Nógrádban, Komárom-Esztergomban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Békésben tartanak karácsonyi ellenőrzést a NAV helyi emberei. Bizonyos helyeken egy-egy napon vizsgálódnak a hivatalnokok, valahol egy hétig, de van ahol az év végéig ellenőriz a hatóság. A szóvivő hozzátette: a részleteket minden érintett megtalálhatja a NAV honlapján, az úgynevezett adótraffipax menüpont alatt.

Az adótraffipax egy folyamatosan frissülő tájékoztatási felület, amelyen a hivatal adott esetben részletekbe menően számol be arról, hogy a közeli időkben mikor, hol és mit ellenőriz.

A szóvivő megmagyarázta azt is, mi értelme annak, hogy a NAV előzetesen közzéteszi a razziák idejét és helyét. A vállalkozók a honlapról, akár a sajtóból tudomást szerezhet a vizsgálatokról, így a büntetés elkerülése végett az adott időszakban minden ügyletet beütnek az ­online pénztárgépbe. A kasszák azonnal továbbítják az adatokat az adóhivatalnak, ahol összevethetik az ellenőrzési időszak értékeit a korábbi számokkal, de felhasználhatják azokat a később bevallott forgalom értékeinek elemzésekor is. Ha valahol érdemi eltérés mutatkozik, a NAV léphet. Például úgy, hogy – akár már előzetes bejelentés nélkül – újra felkeresi az érintetteket, adott esetben pedig szankcionálhatja is a tetten ért szabályszegőt.