Letelepedési kötvényesek: 16 igénylést utasítottak el a program során

2018.12.06. 09:34
Közel 20 ezer érintett közül csak 16 akadt fenn a nemzetbiztonsági szűrőn - derült ki a letelepedési kötvény programról. Hogy ők miért, az nemzetbiztonságilag érzékeny információ, ezért titok.

Mindössze 16 letelepedési kötvény programban érintett személy, 5 befektető és 11 családtag kérelmét vonták vissza -  derült ki a 444 és a Direkt36 cikkéből.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) válaszából a portálok azt sejtik, hogy a leállított személyek között nincsenek ott azok a szír, illetve orosz pénzemberek, titokszobák, akikről korábban a nevezett lapok azt írták, hogy vagy a szír diktátorhoz álltak közel, vagy bizonyíthatóan az orosz szolgálatoknak dolgoztak. Vagyis - véli a cikk - ezek a kiemelt kockázatúnak tűnő személyek szintén bejuthattak a programba  A kitiltott befektetők között három kínai, egy orosz és egy pakisztáni állampolgár található.

Összesen amúgy 19 838 külföldi élt a programmal, és a magyar hatóságok szerint mindegyikük szigorú biztonsági ellenőrzésen esett át 

A letelepedési kötvényesek szervezésében részt vevők szerint a kérelem elutasítása azért különleges eljárás, mert a kérelmező, vagy az ügynökcég nem ismeri meg az elutasítás okát, nincsen publikus indokolás. Annak adatszerzése ugyanis szintén nemzetbiztonsági kérdés, a különböző felderítő egységes együttműködésén alapul. Így, ha a kérelmező ügyfél fellebbezést kér, akkor azt úgy kell megírni, hogy a kérvényezőnek fogalma sincs arról, hogy mi volt az elutasítás oka. 

Mint egyik forrásunk elmondta, magukon az ügynökcégeken természetesen nem lehet számon kérni semmilyen kiszűrést, hiszen teljességgel lehetetlen, hogy négyszer egyórás elbeszélgetésekből feltáruljon a kérelmező esetleges rovott, vagy szolgálati múltja, az ügynökcégeknek szinte csak a "Google" marad, senki nem nyit azzal, hogy az Iszlám Állam híve.

A magyar hatóságoknak már sokkal több eszköze van, igaz itt sem lehet kizárni, különösen a kínai, vagy arab neveknél például azt, hogy hasonló, vagy azonos nevű emberek összekeveredjenek. 

Mindenesetre a program számait több szempontból is érdemes összevetni a hazai bevándorlásellenes kommunikáció narratíváival.

Egyrészt megdöbbentő, hogy államilag szervezett keretek között közel 20 ezer ember kapott hazai letelepedési lehetőséget, miközben az idei évben például a jóval kisebb számokat jelentő illegális bevándorlás elleni kommunikációs hadjáratokra adófizetői milliárdok mennek el.

Másrészt az is érdekes, hogy amennyiben a hatóságoknak bőven van ideje és lehetősége a jelöltek személyes adatait ellenőrizni, akkor csak minden ezredik külföldi jelent valamilyen kockázatot.