A 1051-es irányítószám éri a legtöbbet

BNAGZ20180423271
2018.12.07. 15:25

Az ötödik kerületi lakások kerülnek a legtöbbe, vidéken pedig Zamárdi áll az élen - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből, amely 2018 első félévének hivatalos tranzakcióit vizsgálta.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok alapján ritkán készül felmérést. Magyarországon több mint 3500 postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal. A Pénzcentrum megkeresésére, a Takarék Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást.

Országos szinten elvitathatatlan Budapest előnye, a legértékesebb 25 irányítószám közé egy vidéki sem fért be. Az ország legdrágább irányítószáma a 1051-es, az utána lévő 5 hely is ötödik kerületi irányítószámé. Az első nem ötödik kerületi városrész az a 1. kerületből való. (Meg kell jegyezni, hogy nagy az eltérés abban, hogy bizonyos irányítószámoknál mennyi tranzakció volt.)

Vidéken Zamárdi az első, majd Nagykovácsi és Budaörs a sorrend.

(Borítókép: Kilátás a Szent István térre a Szent István Bazilika Panoráma kilátójából. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)