Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Orbán: Tisztelem a szakszervezeteket, de nincs igazuk

2018.12.11. 11:30

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - mondta Orbán Viktor a miniszterelnök az Országházban kedden az Atv.hu-nak nyilatkozva, írja az MTI.

Orbán a szakszervezeti tiltakozásokkal kapcsolatban közölte: figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll.

Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat, hogy vállaljanak túlmunkát, különben elbocsátják őket, a kormányfő azt mondta: Magyarországon ma munkaerőhiány van. A munkásokat az a gazdaságpolitika védi, amely munkaerő-keresletet teremt és a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. "Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért" - mondta.

Orbán visszautasította, hogy a nagy német multicégek, a BMW feltétele lett volna a törvénymódosítás azért cserébe, hogy Debrecenben gyárat építsenek. Orbán szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg "buta bürokratikus akadályok miatt" nem tehetik meg.

Közben kedden Szolnokon útlezárással tüntettek a szakszervezetek a túlóratörvény ellen – írja a Mérce.hu. Az akcióban a szakszervezetekkel szolidáris Hallgatói Szakszervezet is részt vett, „Szabad diák, szabad munkás”, „Diákok a munkásokkal a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinókkal készültek a megmozdulásra.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak azt mondta, további útlezárásokat is terveznek, például Nyíregyházán, de máshol is zajlik már az egyeztetés a tiltakozásról. László Zoltán azt mondta, ha a törvényt mégis elfogadják, akkor a szakszervezeti tagok akaratától függően ipari területek lezárására vagy országos sztrájkra is sor kerülhet.

A Vasasnak nem ez az első hasonló akciója: pénteken félpályás útlezárással tiltkoztak a törvénytervezet ellen, amit hétfőn Pécsen egy órás forgalomlassító demonstráció követett, amivel párhuzamosan Győrben több tucat autó lassította a forgalmat a Vasas és az Audi Hungária Független Szakszervezet hívására.

A kormánypárti képviselők szerint a túlórakeret megnövelése arra is jó, hogy a nagyobb bérre vágyó magyarok ne menjenek el Ausztriába dolgozni. Aki munkahelyi kényszerről és arról beszél, hogy a dolgozóknak nem tetszik a javaslat, az hazudik és Soros - állítják.

Fideszesek: Sokan örülnek, hogy többet túlórázhatnak

Az Országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el.

javaslat szerint

  • a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek;
  • ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni;
  • a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai sem tagadják, hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. A szakszervezetek szombaton tüntetettek is a javaslat ellen.