Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Rejtélyes sörfőzde épül 380 millióból L. Simon kedvenc településén

DSC 5914
2018.12.17. 15:33
  • Sörfőzdét építenek Kápolnásnyéken, a 382 536 593 forintos beruházás 45 százaléka, 172 141 464 forint uniós támogatás.
  • A sörfőzde tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége, valamint a többségi tulajdonos az a FÉSZ Zrt., amit korábban több újság is Tiborcz István érdekköréivel hozott kapcsolatba.
  • A sörfőzde a Halász-kastély mellett épül, amit szintén az L. Simon-féle alapítvány üzemeltet.
  • Kápolnásnyék önkormányzata pedig telkeket vásárolt, és addig módosítgatta a helyi szabályokat, míg utat nem építhetett közpénzből, amelyik a kastélyhoz és a sörfőzdéhez vezet.
  • Sőt, máshová nem is nagyon lehet az úton keresztül eljutni.

A történet 2016-ban kezdődött, amikor az önkormányzat határozatot hozott, hogy megváltoztatják a helyi építési szabályzatot, elősegítve, hogy a Halász-kastély melletti területen sörfőzdét lehessen építeni. A terület két telekből áll, az egyik telket megvette az L. Simon László által alapított Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány egyik leányvállalata, a Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft., a másik telket pedig egy magánszemély.

A település nemcsak a szabályzatot írta át, hanem egy útépítéssel is megsegítette a projektet, még ha az nem is ment egészen egyszerűen.

A sörfőzdéhez ugyanis elvileg nem vezethetett volna közút, csak magánút.

Az önkormányzat azonban pályázatot írt ki az utca megépítésére, ami a leendő sörfőzde érintésével a kastélyhoz vezet a két telken át, a projekt “Kápolnásnyék településközpont rehabilitációja” címen futott. A Belatiny Sörmanufaktúra névre keresztelt sörfőzdének nem volt kétsége afelől, hogy az út meg fog épülni, az építési tervekben már számoltak is az úttal, ráadásul mint közúttal.

Pedig ahhoz, hogy ott valóban közút legyen, még több lépésre volt szükség. Egyrészt újra módosítani kellett a helyi szabályzatot, másrészt az önkormányzatnak az építéshez meg kellett vennie 18 649 490 forintért a Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában lévő telek negyed részét, valamint a másik telket 10 353 900 forintért egészében. Az átminősítést pedig meg sem várták, a munkálatok már a szabályzatok módosítgatásával párhuzamosan elkezdődtek, hivatalosan „út céljára fenntartott terület”-ként dolgoztak az úton. Amely nevet (Halász Gedeon), táblát, közvilágítást is kapott a várostól, még mielőtt egyáltalán közút lett volna.

Belatiny Sörmanufaktúra

Bár a településen nem kis vihart keltett, hogy a sok felújítandó út közül éppen egy olyat építenek, amelyik eredetileg egy magáncég telkén vezetett egy magáncég épületéig, ráadásul amit az eredeti szabályok szerint ilyenformán megépíteni sem lett volna szabad, amikor a polgármestert az esetről kérdeztük, "fejből már nem is emlékezett rá." L. Simonnak pedig arról nem volt tudomása, hogy az általa alapított alapítvány tulajdonos egy 380 millióból, részben uniós pénzből épülő sörmanufaktúrában.

Megkérdeztük a polgármestert, hogy egyeztettek-e az útépítésről a Belatiny sörfőzdével. Podhorszki István kérdésünkre elmondta, hogy “gyakran keresik meg a polgármestert és a jegyzőt fejlesztési vagy beruházási terveikkel a vállalkozók. Ebben az esetben is volt egy rövid egyeztetés a cég szakértőivel.” Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat minden esetben a település érdekeit tartja elsőnek, és arra törekszenek, hogy a lakosok, valamint a vállalkozások érdekeit is szem előtt tartsák.

A sörfőzdéről amúgy nem tudni sokat, egyik tulajdonosa az a FÉSZ Építő Zrt, amelyet több cikkben is Tiborcz István érdekkörével hoztak már összefüggésbe, a másik az L. Simon László-féle kastélyt üzemeltető Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, valamint egy egyetemista. A cég adatai szerint a felelős ügyvezető az egyetemista édesanyja, de hogy milyen tapasztalatuk van a sörfőzés terén, azt nem tudtuk meg, csak annyit, hogy budapesti lakosok, a családnak több cége is van. A honlapjuk is elég lakonikus, sok meglepetés nem derül ki belőle, tevékenységüket annyiban summázzák, hogy "sörgyártás".

A sörfőzde területén jelenleg is földmunkák zajlanak, építőanyagot is vittek már, bár az építésre kiírt közbeszerzés lezárult, a győztesét nem hozták nyilvánosságra.

Megkérdeztük a Belatiny Sörmanufaktúrát is, hogy megtudjuk, ki építkezik, valamint, hogy megtudjunk a működésükről pár részletet, Baráth Dóra a Belatiny ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden törvényes a sörmanufaktúrával kapcsolatban, minden egyéb információ pedig üzleti titkok. A helyszínen dolgozó munkásokat is kérdeztük, de csak annyit mondtak, hogy egy "velencei cég" megbízásából dolgoznak, de nem mondhatják meg melyik, sőt, elérhetőséget sem adhatnak a megrendelőhöz.

Megkerestük a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványt is, de bevallásuk szerint ők sem tudnak felvilágosítást adni a sörfőzdéről. "Az alapítvány által létrehozott cég résztulajdonában álló másik cég szakmai tevékenységéről az alapítvány elnökeként nem tudok felvilágosítást adni" – írták válaszukban. Dr. Kazai Viktor az alapítvány kuratóriumi elnöke levelét azzal zárta, hogy 

Nem tudom, milyen ügyről beszél, amiben a mi véleményünket képviselni kellene. Nincs ügy, s mi nem kértük önt a mi képviseletünkre.

Minden út

A közpénzből megépített úttal leginkább a kastély és a főzde járt tehát jól, és bár ezeknek a tulajdonosai között is van átfedés, Podhorszki István polgármester kérdésünkre elmondta, hogy mindez nem lényeges, és nem is volt tudomása róla, hogy a tulajdonosi körben átfedés van. Az önkormányzatnak csak az a fontos, hogy fejlődjön a település, minden beruházást szívesen látnak, továbbá kategorikusan tagadta, hogy az önkormányzat tudatosan kedvezne a kastélynak, vagy a sörfőzdének.

A polgármestert kérdeztük L. Simon szerepéről is a település életében, elmondása szerint a képviselő sokat segített Kápolnásnyéknek, ezt maga L. Simon is megerősítette kérdésünkre, de Podhorszki elmondása szerint L. Simon pusztán tanácsaival, tapasztalatával támogatja az önkormányzatot, a település vezetésébe nincs beleszólása.

A nyilvános ülések jegyzőkönyve szerint, több lakos, és Farkas Károly alpolgármester (Fidesz) is megkérdőjelezte a Halász Gedeon utca szükségességét. Ezekkel a kérdésekkel szemben a polgármester mindig hevesen védte a főzdét és az utat is, sosem felejtve el hangsúlyozni, hogy az utca csak és kizárólag a helyiek érdeke. A Halász Gedeon utcával kapcsolatban L. Simon a következő mondta:

Nem tudom, milyen “ügye van a Halász Gedeon utcának”, de személy szerint nagyon örülök, hogy új, aszfaltozott utcán lehet megközelíteni a nyilvános kiállítóhelyként és kulturális központként működő Halász-kastély parkolóját. A megnyitása óta eltelt két évben ugyanis ez az intézmény lett a Velencei-tó környékének leglátogatottabb kulturális létesítménye. Erre nagyon büszke vagyok.

Az útról a polgármester azt mondta, hogy a tervezés, az engedélyezés, és a kivitelezés is szabályos volt, és amint hatályba lép az új helyi építési szabályzat az utat közúttá minősítik.

A lakók közül többen jelezték, hogy jobban örültek volna, ha más, forgalmasabb utak kerülnek felújításra. Szintén vitát váltott ki a csatornázás kérdése, mivel a polgármester javasolta, hogy építsék ki a csatornarendszert is a Halász Gedeon utcában. A csatorna ügyében sem volt egyetértés a polgármester és az alpolgármester között, valamint a testület egy tagja is jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel.

A polgármester megint csak a település érdekeiről beszélt a jegyzőkönyvek szerint, sőt azt is hangsúlyozza, hogy a sörfőzde rá tudna csatlakozni a kastélynál kiépített csatornahálózatra is, tehát a csatorna is csak és kizárólag a lakosok érdekében épül.

A polgármester szerint amúgy se lehetne máshova csatornát építeni, mivel a frissen megépült, jogilag még nem is a közforgalom részét képező Halász Gedeon utca rendelkezik egyedül a megfelelő papírokkal.

Belső feszültségek

A kápolnásnyéki önkormányzat életében amúgy is viharos volt az elmúlt időszak, ugyanis lemondott Dornyi Sándor a jegyző, külön kérte, hogy lemondását szó szerint vegyék jegyzőkönyvbe. A jegyző beszédében több olyan megjegyzés is van, ami arra utal, hogy az önkormányzatban belső ellentétek húzódnak.

Egy érdekes részlet: 

”Néha megalapozatlanul olyan vádak értek, amiről én úgy gondolom, hogy nem követtem el. Más követett el itt mást, azzal majd lesz valami, gondolom, ez már nem az én asztalom...“

valamint egy másik:

“... említettem az előbb, hogy nem azért megyek el, mert találtam egy jobb munkahelyet, hanem az élet úgy hozta, hogy vannak dolgok, amik alá nem vagyok hajlandó lesüllyedni egy bizonyos szintre, ás nem vagyok hajlandó bizonyos dolgokat elnézni ...”

Nem lehet tudni pontosan mire gondolt ezek alatt a jegyző, és a polgármester nem kívánta kommentálni a jegyző szavait. Helyi forrásaink szerint a jegyző lemondásának a polgármesterrel való rossz viszony lehetett az oka, valamint azt is elmondták, hogy nem pártpolitikai oka van a belső feszültségnek, hanem inkább a polgármester személye és döntései nem tetszenek bizonyos embereknek.

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.