Nem változik 2019-es szemétdíj összege, de milliárdokkal kell segíteni a kukaholdingot

2018.12.18. 20:52

A kormány döntött a 2019-es szemétdíjról: jövőre is ugyanannyi marad az összege, de az adófizetők pénzéből ötmilliárd forinttal kell kisegíteni a veszteséges kukaholdingot, tehát a Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV), írja a Napi.hu.

A kukaholding helyzete miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tavaly októberben úgy látta, hogy 2019. január 1-jével muszáj lesz emelni a szemétszállítási árakon. A Köztisztasági Egyesülés igazgatója is azt mondta a lapnak, hogy szükség lett volna a bevételek növekedésére, mert az megoldás lehetett volna a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozóik számára.

A kukaholding pénzügyi helyzete súlyos állapotban van, a 2017-es évet az előző évnél bő kétszer nagyobb, 3,6 milliárd forintos veszteséggel zárta,  az eredménytartaléka mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott. Miután ez fél év késéssel kiderült,  a cég menedzsmentjének nagy részét kirúgták.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt mondta, a szemétszállítás még mindig nincs megoldva a Zöld Híd Kft.-hez tartozó 116 Pest és Nógrád megyei településen. A  Zöld Híd nevű közszolgáltató októberben jelentette be, hogy  nem tudja elvinni a szemetet  több mint 100 településről, mert nem kapott a működéséhez elég pénzt a szemétdíjakat beszedő és visszaosztó állami kukaholdingtól. A részben hatóságként is üzemelő NHKV erre válaszul visszavonta a Zöld Híd engedélyét.

A kormány még október végén 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből a kukaholding helyzetének rendezésére. Árverésből is próbálnak pénzre szert tenni,  a szemétszállítók által összeszedett szelektív hulladékokat akarják eladni.

A kukaholding bénázásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Ha gyorsan képbe akar kerülni a hulladékgazdálkodási ágazat problémáival, akkor olvassa el ezt a cikket , vagy hallgassa meg ezt a podcastot