Paulina
21 °C
36 °C

Száz embert rúg ki az Állami Számvevőszék

2018.12.18. 15:23

Majdnem száz dolgozójának küldött közös megegyezésről szóló ajánlatot december 14-én az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - írja a Népszava.

A dolgozók nagy részének kedd délelőtt karácsonyi jókivánságot küldött a szervezet elnöke, Domokos László, de majdnem száz régi munkatársnak a felettese közös megegyezéses távozást ajánlott. A levélben ez állt: “Tájékoztatom, hogy az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Egyúttal mellékelten megküldöm a munkáltató által az Ön részére megajánlott, a jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodást.”

Az ajánlat másnapig, december 19-igél, vagyis mindenféle kollektív vagy egyéni egyeztetés, előzetes személyes értesítés helyett csak azok kaphatják meg a közös megegyezéssel járó pénzeket, akik szerdán a munkaidő végéig jelzik, hogy elfogadják a felajánlást.

Aki ezt nem fogadja el, rosszabbul járhat, mert ÁSZ elnöke a múlt héten elfogadott törvénymódosítás szerint januártól bármit megtehet a beosztottaival. Egyetlen kikötés van: 40 százaléknál több pénzt nem vonhat el a fizetésükből.

A Népszava kérdéseire válaszolva az ÁSZ sajtóosztálya megerősítette, hogy az „együttműködési és elhelyezkedési ajánlat keretében az ÁSZ összesen mintegy 100 dolgozójának ajánlotta fel a közös megegyezés lehetőségét”, majd azt is hozzátették, hogy számos eszközzel támogatják a munkavállaló sikeres elhelyezkedését. A szervezet úgy látja, „az együttműködésre és kölcsönös párbeszédre alapozott lehetőség teljes mértékben figyelembe veszi az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárul például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához”. Hozzátették, hogy a szervezet hatékonyságát akarják növelni a lépéssel.