Bezár az utolsó feketeszénbánya Németországban

2018.12.19. 15:27

Németországban pénteken bezárják az utolsó feketeszénbányát - írja  a France24. Ezzel egy másfél évszázados ágazatot zárnak be, amely nagyban hozzájárult a Ruhr-vidék háború utáni felemelkedéséhez.

Bár a Botrop városához közeli Prosper-Haniel bánya egyre kevésbé felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak, vesztét mégsem a környezetszennyezés, hanem az olcsóbb külföldi szén okozta.

Az utolsó 1500 munkás számára feltehetőleg fájó lesz a búcsú, az utolsó nap tartott hivatalos ceremóniára hivatalos Frank-Walter Steinmeier német államfő  és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Az utolsó napon a bányászok - jelképes búcsúként - még egyszer lemennek a 150 éves bánya mélyére. 

A bányászat mély nyomot hagyott a térség szokásaiban, kultúrájában is, sokan nem csak egy ágazatot, de egy jellegzetes életmódot is búcsúztatnak. A szén 150 éven keresztül volt az ország legfontosabb energiaforrása.

A német szénnek az 1960-as évektől kellett versenyeznie az olcsóbb külföldi szénnel: elsősorban Oroszországból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Kolumbiából imporáltak a német erőművek számára. A több tízezer munkahelyet biztosító iparágat a német állam évtizedeken át központilag is komolyan támogatta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport