Sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre a szakszervezetek

MicrosoftTeams-image.png
2018.12.19. 17:16

Sztrájkelőkészítő bizottságot hoz létre a szakszervezetek egy része – tudta meg az Index.

A szakszervezetek szerdán egyeztettek, ez alapján született az a döntés, hogy sztrájkelőkészítő bizottságot hoz létre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyes tagszervezetei.

A szakszervezeti szövetségek és a szakszervezetek arra is felszólítják a tagjaikat, hogy vegyenek részt a pénteki, Kossuth térre tervezett tüntetésen, amelynek célja, hogy Áder János ne írja alá a munka törvénykönyvének parlament által elfogadott módosítását, azaz az úgynevezett túlóratörvényt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetői szerdán, amikor a kormányoldal egyoldalúan elfogadta a túlóratörvényt, nyílt levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy azt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek. Mivel kérésükre semmilyen formában nem reagált az elnöki hivatal, a szombati munkanapot kihasználva megpróbálták személyesen is átadni levelüket Áder Jánosnak, de az őrségen kívül senkit nem találtak a Köztársasági Elnöki Hivatalban.

Ennek ellenére átadták a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet, majd Kordás László elnök sajtótájékoztatót tartott, amin azt mondta, hogy

Áder János felelőssége, hogy lesz-e békés karácsonya a magyar dolgozóknak vagy sem.

Ha Áder aláírja, várhatóan nemcsak tüntetések lesznek, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint év végén elkezdik szervezni a január eleji sztrájkokat is. Az eddigi tapasztalatok alapján kérdéses, hogy a megosztott szakszervezeti konföderációk és a jellemzően passzív tagságuk mekkora nyomást tud gyakorolni a kormányra. Erről itt írtunk bővebben

Borítókép: tüntetés a túlóratörvény ellen Budapesten 2018. december 8-án. Fotó: Huszti István / Index.