2020 végéig tolták ki az illegális kutak bejelentésének határidejét

DEBRE20180531009
2018.12.21. 11:48

Pénteken kihirdették a Magyar Közlönyben azt a törvénymódosítást, ami alapján 2020. december 31-ig lehet büntetlenül lehet bejelenteni Magyarországon a 2018. december 21. megelőzően engedély nélkül fúrt kutakat.

Andó Patrik, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kommunikációs munkatársa az Indexnek azt is elárulta, hogy a legalizálás szabályozásának egyszerűsítéséről jövő év elején kezdődnek a tárgyalások a jogalkotóaval.

Nagyjából két évig volt úgy, hogy a határidő 2018 vége lesz, de a kormány bekavart azzal, hogy időközben kitalálta, jobb lenne, ha 80 méteres mélységig bejelentésre és engedélyre se lenne szükség.

Egy év telt el úgy, hogy azt lehetett hinni, ezt a változtatást bevezetik. Majd a módosítással meg is próbálkoztak a parlamentben, de az Alkotmánybíróság végül augusztusban elkaszálta. Az illegális kutasok többsége így az utolsó pillanatban szembesült azzal, hogy a várt könnyítés elmarad, a kutat mégiscsak engedélyeztetni kell.

A határidő kitolásával ideiglenesen sokan megnyugodhatnak, ugyanakkor hosszabb távon is releváns marad egy csomó kérdés a kutakkal kapcsolatban: ezekre ebben a cikkben szedtük össze a válaszokat.

Borítókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt