A körösladányi Henkelnél van 68 órás munkahét

2018.12.21. 10:40

A Henkel Magyarország Kft. körösladányi gyárában akár heti 68 munkaórára is kötelezhetik a dolgozókat - derült ki a Portfolio birtokába került dokumentumokból. A Henkel Munkás Érdekvédelmi Egyesület nevű szakszervezet olyan kollektív megállapodást írta alá a cég vezetésével, amiben jövő januárban kezdődő három hónapos munkaidőkeret bevezetéséről állapodtak meg.

A Henkel Magyarország a lap kérdésére elmondta, a munka törvénykönyve ide vágó rendelkezései szerint hat nap munkavégzést követően egy pihenőnapot kell kiadni, valamint egy pihenőnapnak a hónapban vasárnapra kell esnie, de a munkavállalók érdekében több védelmi pontot építettek be a szabályozásába, így a törvény adta lehetőségeket nem használják ki.

Untitled-1
Fotó: Google Maps

Ilyenek többek között

  • a 12 órás munkanapok maximum 5-re való korlátozása,
  • a minden hónapban szombatot és vasárnapot magába foglaló, két egybefüggő pihenőnap biztosítása,
  • a rövidváltások,
  • valamint a munkaszüneti napok előtti éjszakai műszakok kizárása,
  • illetve a munkaidőkeret három hónapra való korlátozása a törvény szerinti, maximum 1 éves munkaidőkerethez képest.

Munkaidőkereten belül az öt nap munkavégzés utáni hatodik napon túlóra nélkül is lehet dolgoztatni a munkavállalókat, ezt jogi nyelven  munkaidőkereten belüli egyenlőtlen munkaidőbeosztásnak hívják. "Amennyiben a munkavállaló például az egyik héten 68 órát dolgozik, ellenben a következő héten csak 12 órát, míg a többi napon pihenőnapokat kap, két hét alatt az óraszám kiegyenlítésre kerül, azaz nem keletkezik rendkívüli munkavégzés. Esetünkben a ledolgozandó óraszámoknak és a pihenőnapoknak három hónapon belül kell kiegyenlítődnie. Amennyiben bárki elérné a maximális túlórakeretet, azon felül rendkívüli munkavégzést elrendelni nem lehet" - közölte a cég.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára, Dávid Ferenc szerdán arról beszélt, hogy  a túlóratörvényt szerinte azokon a 4-5 ezres településeken fogják végrehajtani, ahol 300-400 főt alkalmazó cégek a város egyetlen munkáltatói, és ilyen helyeken a munkavállaló nem fog tudni ellenállni, mert nem tud hova menni.  Dávid egy Békés megyei multit emlegetett, ahol már jelenleg is vannak 68 órás hetek a három hónapos munkaidőkereten belül, erről derítette ki a Portfolio, hogy a Henkelről van szó.