Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Nébih-ellenőrzés: Tízből egy szaloncukor lejárt szavatosságú volt

2018.12.21. 13:56

Ünnepi ételeket és italokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): 2100 ellenőrzés volt, ebből 62 zárult figyelmeztetéssel, 14 helyet zártak be, és 67 helyen bírságoltak összesen 4,1 millió forint értékben. A ellenőrzés alapján a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10 százaléka lejárt termék volt – derül ki a Nébih közleményéből.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock

A hatóság borokat, pezsgőket, szaloncukrokat, hús- és haltermékeket vizsgál december 1-je és december 31-e között. December 16-ig 316 élelmiszer-előállító üzemet, 1219 boltot és 565 vendéglátóhelyet ellenőriztek.

Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10 499 ellenőrzött tételből 249 esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, ami 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

A Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazók az ellenőrzés alapján szabályosan működnek, a 336 vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését kellett felfüggeszteni, egyet pedig figyelmeztetésben részesíteni.

A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!