Beer Miklós: Nagy veszélyt hordoz a parlamenti kétharmad

2018.12.22. 09:37 Módosítva: 2018.12.22. 09:41

Mindig is elutasítottam azt a torz szemléletet, hogy vallásos ember csak jobboldali lehet – mondta Beer Miklós váci püspök a Népszavának adott interjújában

A katolikus egyházi vezető szerint nem szerencsés, ha a papok beszállnak a pártpolitikába, de ettől még helyes, ha állást foglalnak közéleti kérdésekben. Azt nem tudja elfogadni, ha egy püspöktársa nyíltan elkötelezi magát valamelyik párt mellett, de szerinte még ha időnként elő is fordult ilyen, a püspöki karban mindenki egyetért abban, hogy a pártpolitizálás hiba, ami után vissza kell találni a helyes útra. Mint mondta, "mindenki hibázhat". 

Beer ismét elítélte az utcai vandalizmust, de azt is hangsúlyozta, hogy becsülendő, ha valaki képviseli a véleményét, áldozatot hoz érte. A püspök szerint

a kétharmados parlamenti többség nagy veszélyt hordoz magában,

és "gyakorlatilag megszűnt az ellenzék". Ő azt tartaná jónak, ha a kormány pozitív diszkriminációt gyakorolna az ellenzék felé, mert szükség van a kontrollra. Ezzel kapcsolatban Ferenc pápát is idézte: Ha bölcs akarsz lenni, többet hallgass és kevesebbet beszélj. Figyelj arra, hogy ki és mit mond. 

Beer szerint érthetetlen, miért nem engedték a köztévében beolvasni az ellenzéknek az 5 pontot, mint mondta, a kormánynak ebben az esetben is gesztust kellett volna gyakorolnia. A püspök azt mondta, a párbeszéd hiánya senkinek sem jó, és feltette a kérdést,

hogy lehet nem észrevenni, hogy "egymás után szűnnek meg a kormányhoz nem közeli médiumok". 

Az interjúzó újságíró arra is rákérdezett Beernél, vajon mennyire foglalkoztatják a katolikus híveket az olyan ügyek, mint például a CEU elűzése, a közigazgatási bíróságok létrehozása, vagy a korrupció.

A püspök azt mondta, hogy nem nagyon,

inkább a migráció kérdése érdekli az embereket, a közgondolkodásba az ment át, hogy "nem leszünk bevándorlóország". Beer szerint szomorú, hogy kevesen tekintik követendőnek Ferenc pápa iránymutatását, aki rendszeresen felszólal a menekültek megsegítése érdekében. 

Beer Miklós végül azt a kérdést is megkapta, mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor elhíresült parlamenti boldog karácsonyozása óta új jelentéstartalommal telítődött a karácsony, és a mostani tüntetések egyikének szlogenjében is visszaköszönt. A püspök erre azt mondta, a szláv eredetű karácsony szó eredetileg változást jelent, azt, hogy tegyük félre a gyanakvást, irigységet, javítsunk az életünkön, mert így nem mehet tovább. "Ne féljünk megváltozni, és szeressük a másikat!" - zárta az interjút.