Legalizálják az USA-ban az ipari kendert

2018.12.22. 16:40

Az USA mind az 50 államában legalizálják a kendert – írja a Huffington Post. Félreértés ne essék, itt most nem az orvosi célú marihuánáról van szó, hanem a THC-tartalommal alig bíró ipari kenderről, amit számos ágazatban lehet hasznosítani alapanyagként.

A kendertermesztés általános engedélyezéséről szóló törvényt Donald Trump amerikai elnök csütörtökön írta alá, és januártól lép hatályba. Az ipari kendert korábban annak ellenére, hogy nem tartalmaz értelmezhető mennyiségű THC-t (ez az az anyag a marihuánában, amitől be lehet szívni) a drogok között tartották nyilván olyan szerekkel egy kategóriában, mint az LSD vagy akár a heroin. 

Eric Steenstra, az amerikai kenderlobbi legnagyobb szószólója, a Vote Hemp szervezet vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy a törvény elfogadása óriási győzelem a mozgalmuk számára, és pozitív hatása lesz a vidéki gazdálkodó közösségekre is. 

Az ipari kender többek között üzemanyag-, textília-, és élelmiszergyártásban is hasznosítható. Emellett a gyógyászatban is fontos alapanyag a belőle kinyerhető kannabiszolaj, amelyről az utóbbi években derült ki, hogy fájdalom- és szorongáscsillapító hatása van.