Trump megtalálta a gazdasági bajok egyetlen okát

2018.12.24. 18:31 Módosítva: 2018.12.24. 23:05
Trump a tőzsdék szárnyalását magának tulajdonította, az esésükért viszont a kizárólag a jegybank a hibás. Powel Fed-elnököt viszont nem akarja kirúgatni, állítólag. Mnuchin pénzügyminiszter közben úgy tűnik, hogy igazán amatőr hibát vétett, pedig csak meg akarta nyugtatni a gazdasági szereplőket.

Az amerikai gazdaság egyetlen problémája az amerikai jegybank, a Fed – szállította a gazdasági problémák rapid és instant megoldását Donald Trump amerikai elnök hétfői twittjében.

Trump az amerikai tőzsdék gyengélkedése kapcsán posztolt erről kedvenc platformján. A Dow Jones pénteken 463 pontos mínuszban végzett (ez több mint 2 százalékos csökkenést jelent),

a múlt hetet pedig olyan mélyrepüléssel zárta, amire tíz éve, a 2008-2009-es hitelpiaci válság óta nem volt példa,

idézi fel a BBC.

A lap szerint noha az USA gazdasági adatai kifejezetten erősek, a befektetők egy sereg dolog miatt aggódhatnak, az USA lassuló növekedése, Trump  Kínával folytatott kereskedelmi háborúja vagy az elismert Mattis hadügyminiszter váratlan lemondása is fokozta a bizonytalanságot.

Ráadásul az államigazgatás közben leállt, valószínűleg január elejéig így is marad, az okokról itt olvashat bővebben. Ez egyébként nagyjából teljes állami bénultságot jelent és például többek közt olyan tréfás eseményeket szülhet, hogy ha az ember felhív egy kormányzati intézményt, nem veszik fel a telefont, de küldenek egy kedves, névre szóló mailt arról, hogy ha majd újra működnek, akkor majd visszahívják az embert. 

Visszatérve Trumpra, ő azt írta, hogy a Fed legnagyobb baja az, hogy nem érzi magát a piacon, nem ismeri a kereskedelmi háborúk szükségességét és az erős dollár veszélyét.

2017-11-18T000649Z 802477160 RC1D76DA93F0 RTRMADP 3 USA-TRUMP

Az első reakciókból azonban úgy tűnik, az elnök megszólalása – egyébként Trump válságkezelési stratégiáit ismerve nem feltétlenül meglepő módon, és nem először elnöksége történetében – csak olaj volt a tűzre. Az AP rövidhíre szerint a DJIA indexe a poszt közzététele után nem sokkal 532 pontos mínuszba zuhant, majd magyar idő szerint este hét körül már 643 pontos mínuszban állt. A tőzsde végül 653,1 pontos, 2,91 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, az S&P index 2,7 százalékkal, a Nasdaq 2,2 százalékkal esett.

A CNN rögtön felidézte, hogy Trump szokatlanul teljesen magának tulajdonította az amerikai tőzsdék szárnyalását, és ez most nem meglepő módon visszaüt. Az elnököt egyébként korábban is óvták attól, hogy a tőzsdei változásokban kezdje el mérni a gazdaságpolitikai eredményességét.  

Közben Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy munkacsoportot hívott össze a piaci műveletek koordinációja érdekében. A munkacsoport tagjai közé tartoznak a piaci szabályozók, a Fed igazgatótanácsa, az értékpapír- és tőzsdefelügyelet, de a szövetségi betétbiztosítási vezetőket is meghívták a megbeszélésre.

Mit tud Mnuchin, amit mi nem? 

Mnuchinnak viszont volt egy furcsább önálló húzása is, vasárnap este ugyanis felhívta a hat legnagyobb bank vezérigazgatóját, aztán gyorsan kiadott egy közleményt azzal, hogy minden rendben, egyáltalán nincsenek likviditási problémák a láthatáron. 

A gond ezzel csak annyi, hogy senki nem is gondolta, hogy likviditási problémák lehetnének a közeljövőben. Úgy lehet ezt elképzelni, mintha egy eleve feszült hangulatú hajóúton a kapitány sürgősen  bekéretné a hajóorvost és az első tisztet,  majd hangosbemondón rögtön közzé tennék, hogy a maradék ivóviz kicsit sem fertőző, halálos járványveszély pedig tényleg abszolút nincs. 

Jared Bernstein, Joe Biden korábbi alelnök egykori vezető közgazdásza úgy fogalmazott a Washington Postnak, hogy  olyan mintha arról küldenénk üzenetet, hogy "az űrpajzsunk el tudja hárítani a felénk tartó aszteroidákat. Uh, nem tudtam, hogy felénk tartanak." Paul Krugman, a Trumpékat egyébként is vadul ostorozó Nobel-díjas közgazdász szerint az egész egyenesen olyan, mintha Mnuchin direkt pánikot akarna kelteni. 

Win Thin, a Brown Brothers Harriman devizapiaci vezetője a Financial Timesnak eggyel szolidabban nyilatkozott, annyit mondott, hogy a piacok eddig nem aggódtak esetleges likviditási problémák miatt. Szerinte Mnuchin legjobb esetben amatőr hibát vétett, legrosszabb esetben tud valamit, amit a piaci szereplők nem.

Paul H. O'Neill, George W. Bush egykori pénzügyminisztere is elmondta, hogy az elmúlt két hónapban nem hallott senkit a likviditás miatt aggódni, semmilyen formában, írja a New York Times. O'Neill szerint az elnök Mnuchint hibáztatja a tőzsdei zuhanásért, ami önmagában is elég furcsa,  Mnuchin viszont talán túlkompenzálva próbálja kiszolgálni a főnökét.  

Sarah Bloom Raskin, Obama korábbi helyettes államtitkára szerint Mnuchin talán csak meg akarta mutatni Trumpnak, hogy nagyon-nagyon dolgozik ő is. Trump ugyanis felfüggesztette floridai nyaralását, de Mnuchin pillanatnyilag családostul Mexikóban pihen.  Ami lehet, hogy nem néz ki olyan jól kívülről, miközben a tőzsdék esnek. 

Némi extra bizonytalanságot hordoz az is, hogy Trump a hírek szerint esetleg valahogy ki akarná rúgatni Powell Fed-elnököt is.  Erre Mnuchin pénzügyminiszter szintén twittben reagált a hétvégén, az elnököt idézve azt írta, hogy Trump soha nem javasolta, hogy rúgják ki Powellt, és úgy gondolja, hogy nem is lenne joga hozzá.