Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Húsz havi mélységben a tokiói tőzsdeindex

2018.12.25. 08:35

Húsz havi mélységbe zuhant kedden záráskor a tokiói tőzsdeindex, az előző napi Wall Street-i fejleményeket követve.

A Nikkei 225 mutató kedden 5,01 százalékos esés után 19 155,74 ponton zárt, a korábbi legalacsonyabb, 2017. áprilisi 19 177,96 pontos szint alá süllyedve.

A vezető részvények ára jelentősen csökkent, a Toyota Motoré 5,25, a Sonyé 5,55, a Nintendóé 4,3 a Mitshubisié pedig 4 százalékot.

A hétfői záráskor a Wall Streeten a Standard and Poor 500-as index 2,7 százalékot esett 2351,10 pontra. Az irányadó mutató szeptember 20. óta 19,8 százalékkal esett vissza. A DJIA mutató 2,9 százalékkal 21 792,20 pontra zuhant, míg a technológiai részvényeket tömörítő NASDAQ 2,2 százalékkal alacsonyabban, 6 192,92 ponton zárt.

Trump megrángatja

A Wall Street nyugtalanságát az amerikai politikai fejlemények, valamint Donald Trump elnöknek a Twitteren tett azon keddi üzenete váltotta ki, amely szerint "a gazdaságunk egyetlen problémája a Fed". Trump szerint a Fed legnagyobb baja az, hogy nem érzi magát a piacon, nem ismeri a kereskedelmi háborúk szükségességét és az erős dollár veszélyét,írtuk a témáról szóló cikkünkben.

.A kijelentés növelte az aggodalmakat, hogy az elnök át akarja venni az ellenőrzést az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer felett. A CNN felidézte, hogy Trump szokatlanul teljesen magának tulajdonította az amerikai tőzsdék szárnyalását, és ez most nem meglepő módon visszaüt. Az elnököt egyébként korábban is óvták attól, hogy a tőzsdei változásokban kezdje el mérni a gazdaságpolitikai eredményességét.  

Bár az USA gazdasági adatai kifejezetten erősek, a befektetők egy sereg dolog miatt aggódhatnak, az USA lassuló növekedése, Trump Kínával folytatott kereskedelmi háborúja vagy az elismert Mattis hadügyminiszter váratlan lemondása is fokozta a bizonytalanságot. 

A hongkongi, ausztráliai és dél-koreai tőzsde a karácsony miatt zárva tart, az amerikai tőzsde szerdán nyit ki legközelebb.