Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szembeni szankcióit

2018.12.25. 17:07 Módosítva: 2018.12.25. 20:11

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden Twitteren jelentette be, hogy Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szemben már novemberben elrendelt gazdasági ellenszankcióit – írja az MTI.

Aláírtam egy rendeletet, melynek értelmében megnőtt a különleges korlátozásoknak kitett ukrán természetes és jogi személyek listája. Az intézkedés célja, az orosz állam, az orosz cégek, és az orosz emberek érdekeinek védelme.

írta Medvegyev, néhány óra múlva pedig az is kiderült, hogy a tiltás ezúttal pontosan mely személyekre és cégekre vonatkozik.

Az orosz kormány honlapján közzétett kiterjesztett lajstromon 245 természetes és jogi személy neve lett feltüntetve: szerepel rajta

  • Vaszil Burba, az ukrán védelmi tárca hírszerzési igazgatóságának vezetője,
  • Szerhij Jarovoj, a belügyminiszter első helyettese,
  • Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere,
  • valamint a kijevi törvényhozás számos kormánypárti és ellenzéki képviselője is,
  • a vállalatok közül pedig mások mellett az Ukroboronprom és az Ukrszpecekszport hadiipari konszern,
  • a Centrenergo energetikai vállalat,
  • valamint az Ukrán Állami Export-Import Bank is felkerült a listára.

Az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlévőségeit és vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják számukra a tőketranszfert is. Emellett természetesen kilátásba helyezték az orosz ellenszankciók eltörlését is, amennyiben Ukrajna is eltörli az orosz állampolgárok, illetve cégek ellen hozott büntetőintézkedéseit.

Oroszország először november elsején rendelt el gazdasági szankciókat 322 ukrán politikussal és 68 céggel szemben. A szankciós listára akkor mások mellett felkerült Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Arszen Avakov belügyminiszter és Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára is.

A két ország viszonya 2014-ben romlott meg, a helyzet pedig azóta sem lett jobb: november végén a Kercsi-incidens miatt Ukrajnában a hadiállapotot is megszavazták.