Forbes: Megháromszorozta a vagyonát, Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2018.12.28. 10:41

A Forbes magazin ismét összeállította a saját listáját a leggazdagabb magyarokról: a lista első helyén idén Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester végzett.

MÉSZÁROS A FORBES SZÁMÍTÁSA ALAPJÁN EGY ÉV ALATT TÖBB MINT HÁROMSZOROSÁRA NÖVELTE A VAGYONÁT: TAVALY 105,7 MILLIÁRD FORINTJA VOLT, IDÉN MÁR 381,3 MILLIÁRD.

Ezzel Mészáros a lista nyolcadik helyéről került az első helyre, megelőzve az utóbbi években rendre első helyen végző Csányi Sándort, aki 294,3 milliárd forintos vagyonát 317,2 milliárd forintra növelte.

Mészáros gazdagodása elsősorban annak köszönhető, hogy a nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg, amivel óriási vagyonnövekedést hozott össze.

A lista harmadik helyán idén is Gattyán György végzett, neki tavaly a Forbes számítása alapján 188,6 milliárd forintja volt, idén viszont már 244,7 milliárd forint volt a vagyona. A lista negyedik helyére a Demján örökösök kerültek 186 milliárd forinttal, az ötödik pedig idén is a Wallis-csoportot alapító, leginkább az ingatlanpiacon aktív Veres Tibor lett 160,6 milliárddal.

A 10 legvagyonosabb emberből egy kivétellel mindenkinek nőtt a vagyona: Bige László tavalyhoz hasonlóan idén sem zárt jó évet: a Nitrogénművekkel százmilliárdos fejlesztési programot végrehajtó üzletember cégének komoly adóssága van, miközben az üzleti környezet romlott, a műtrágyagyártáshoz szükséges gáz piaci ára nőtt, a növekvő verseny miatt közben a műtrágya ára csökkent. Bige László cégei éppen rendőrségi és versenyhivatali vizsgálat alatt állnak, Bigéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A teljes Forbes-listát itt lehet elérni.  • Tippek
  • Lakáshitel